Bu yıl solunum yolu enfeksiyon hastalıkları ve boğmaca hastalarının sayısı dünya genelinde önemli ölçüde artıyor. Boğmacanın semptomları 100 gün boyunca öksürüğe neden olacak kadar şiddetli ve yayılma hızı da inanılmaz derecede güçlü. Özellikle küçük çocuklar için öldürücü olduğu söylendiğinden çocuklu ailelerin daha dikkatli olması gerekiyor. Peki boğmacanın belirtileri nedir? Boğmacanın tedavileri neler? gelin hep birlikte inceleyelim.
2020’li yıllar solunum hastalıkları açısından zorlu süreçlerden geçtiğimiz yıllar ne yazık ki… 2020’de başlayan Korona virüs pandemisi dünya genelinde büyük bir salgına dönüştü ve milyonlarca kişi bu virüs yüzünden yaşamını yitirdi. Çok değil, tam 4 yıl sonra tam korona virüs pandemisini sindirip normal yaşamlarımıza dönmek için çabaladığımızda yeni varyantlar oluştu. Öte yandan dünyanın bir çok bölgesi yeniden hortlayan ve ineklere kadar uzanan kuş gribi vakalarıyla kaynıyor. Baharın gelmesiyle de Kırım Kongo Kanamalı ateşi vakaları da bir bir görülmeye başladı. Şu an böyle yazınca felaket tellalı gibi bir haber gibi gözüküyor ama sıkı durun daha bitmedi. Şimdiler de bir de dünyadan boğmaca vakaları haberleri gelmeye başladı.
BOĞMACANIN BELİRTİLERİ NELER?
Bir zamanların tedavisi mümkün olmayan hastalığı boğmaca, solunum yoluyla bulaşıyor. İlk bulaştığı dönemlerde burun akıntısı, gözde yaşarma, halsizlik, fazla yüksek olmayan ateş ve hafif üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösterdiği için çok ciddiye alınmıyor ama, en bulaşıcı ve tehlikeli çocuk ölümü nedenleri arasında ilk 10 hastalık içinde yer alıyor. Hastalığın yüzde 93’ü çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında görülüyor.
Boğmacaya asıl neden olan küçük bir bakteri. Evet , hep ne çekiyorsak onlardan çekmiyor muyuz? Bu küçük bakteri solunum yoluyla bulaşıyor ve 7 ila 10 gün arasındaki kuluçka döneminden sonra sinsice saklandığı bopaz bölgesinden çıkıp kendini belli ediyor. Üzerine basa basa söylemeliyiz ki, bu hastalık çok bulaşıcı. Hijyenik koşullara, yani temizlik kurallarına iyi uyulmadığında bulaşıcılığı etkinleşerek salgına neden oluyor.
BOĞMACADAN KORUNMA YOLLARI NELER?
Boğmacadan korunmanın tek yolu aşı olmaktır. Son derece ölümcül olan bu hastalığa karşı 1985 yılından beri, uygulanan etkin aşılama çalışmaları sayesinde vaka sayısında önemli azalmalar olduğu gözlemlense de aşı oranlarının düşük olduğu toplumlarda, aşı karşıtı olan toplumlarda ve aşısız bireylerde hastalık görülmeye devam ediyor ve ölümcül olabiliyor. Öte yandan korona virüs pandemisinde hayatımıza iyice yerleşen hijyen kavramı bu hastalık için de çok önem taşıyor. Kişisel hijyeninize dikkat etmek, maskesiz kalabalık ortamlarda bulunmamak hastalığın bulaşması için bir engel olacaktır.
TÜRKİYE’DE BOĞMACA
Korona virüs pandemisi döneminde boğmaca vakalarının çok azaldığı görülmekle birlikte bu yıl tırmanışa geçtiği gözlemlendi. Özellikle hamilelerin üçte birinin boğmacaya karşı bağışık olmadığı görülürken veriler, boğmacanın Türkiye’de gerçek vaka sayısının bildirilenden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor. Okul ve bölge düzeyinde yetersiz aşılamanın boğmaca salgınlarıyla önemli ölçüde ilişkili olduğu da ayrıca dikkat çeken araştırma sonuçlarından.