Sinema endüstrisinin en prestijli ödüllerinden biri olarak bilinen ve bu yıl 96.sı düzenlenecek olan Akademi Ödülleri ya da bilinen adıyla Oscar Ödül Töreni , yıllar içinde birçok unutulmaz ve heyecanlı ana sahne oldu. Ancak, bazı yıllarda da tartışmalı ve skandal kararlarla anıldı. İşte büyük gecede tarih boyunca yaşanan unutulmaz anlar…
1929 yılında dağıtılmaya başlayan Oscar Ödülleri için 1940 yılı bir dönüm noktası oldu. O yıl ilk kez bir siyahi oyuncu Oscar’a layık görüldü. Sekiz Oscar ödüllü “Rüzgar Gibi Geçti”nin yıldızı Hattie McDaniel’ın kazandığı En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü tarihe altın harflerle yazıldı.
1954 yılında Marlon Brando “Vahşi” filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne aday gösterilmesine rağmen Amerikan yerlilerinin temsiliyetine karşı olduğunu neden göstererek törene katılmadı.
1968 yılında Stanley Kubrick’in kült bilim kurgu filmi “2001: Uzay Yolu” filmi sadece bir ödül kazanabildi ve En İyi Film kategorisinde birinci olması beklenirken aday bile gösterilmedi. Bu durum, o dönemde sinemaseverler tarafından tepkiyle karşılandı.
Hepinizin bildiği üzere ödül törenlerinde uzun ve sıkıcı konuşmalar da çok dikkat çeker ancak yönetmen Alfred Hitchcock, 1968 yılında Irving G. Thalberg Ödülü’nü almak üzere sahneye çıktığında sadece iki kelime söylemişti: “Teşekkür ederim.” Bu da Oscar’ın en kısa konuşması olarak tarihe geçti.
1969 yılına kadar düzenlenen Oscar törenlerinde toplam üç beraberlik yaşanmasına rağmen, o yılki beraberlik sinema tarihinde en çok konuşulan beraberlik oldu. “Funny Girl” filmindeki rolüyle Barbra Streisand ile “Kış Aslanı” filmindeki rolüyle Katharine Hepburn 3030’ar oy alınca beraberlik bozulmadı. Hepburn, bazı özel sebeplerden ötürü ödül törenine katılamamıştı fakat Streisand ikisi adına da bir konuşma yaptı.
1972 yılında sessiz film dönemindeki başarılarını onurlandırmak üzere Charlie Chaplin’e ödül takdim edildi ve çoğu kameralar tarafından kaydedilmese de başarılı oyuncu salondaki konuklar tarafından 12 dakika boyunca alkışlandı.
1973 yılında oyuncu Sacheen Littlefeather, “The Godfather (Baba)” filmindeki performansıyla ödüle layık görülen ve film endüstrisinin Kızılderililere karşı tavrı sebebiyle Oscar’ı boykot eden Marlon Brando adına konuşma yaptı.
1974 yılındaki Oscar töreninde sunucu David Niven’ın kapanış konuşmasını yaptığı sırada eşcinsel hakları savunucusu Robert Opel sahnede çırılçıplak koştu.
1992 yılında düzenlenen 64. Oscar Ödül Töreni’nde oyuncu Jack Palance, “City Slickers” filmindeki rolü ile kazandığı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü tek eliyle şınav çekerek kutladı.
1993 yılında Steven Spielberg’in Holokost dramasını konu alan popüler filmi “Schindler’in Listesi”, En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülmesine rağmen, En İyi Film Ödülü’nü “Şöhretin Bedeli” filmine kaptırdı. O dönemde bu karar, sinemaseverler tarafından uzun bir süre tartışıldı.
1995 yılında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü için aday gösterilen Samuel L. Jackson, ödülü Martin Landau’ya kaptırdığını öğrenince hayal kırıklığını gizleyemedi ve “Kahretsin,” diye bağırdı.
1997 yılında düzenlenen 69. Oscar Ödülleri’nde Jerry Maguire filmindeki filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Oyuncu ödülünü alan Cuba Gooding Jr, ödülünü alırken alışılmışın dışında sevindi.
1999 yılında usta oyuncu Roberto Begnini, 71. Oscar Ödülleri’nde “Hayat Güzeldir” filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü almak için anons edildikten sonra sahneye çıkarken koltukların üzerinden tırmandı.
2000 yılında düzenlenen Oscar töreninin Vanity Fair tarafından organize edilen partisinde Angelina Jolie ve ağabeyi James Haven, öpüşürken objektiflere yansıdı. İki kardeş, Jolie’nin “Aklım Karıştı” filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmasını kutladı.
2003 yılındaki ödül töreninde şoke edici bir öpüşme vakası daha yaşandı. “Piyanist” filmi ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandığı öğrenen Adrien Brody o kadar heyecanlandı ki ödülü takdim eden Halle Berry’nin dudaklarına yapıştı.
2006 yılında düzenlenen törende eleştirmenlerin favorisi Brokeback Dağı’ydı. Fakat En İyi Film Ödülü açıklandığında Oscar tarihindeki en şok edici olaylardan biri yaşandı ve ödülü Paul Haggis imzalı “Çarpışma” filmi kazandı.
2009 yılında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde herkesin favori olarak gördüğü isim Heath Ledger’dı. Beklendiği gibi de oldu ve ödülü Avustralyalı aktör kazandı fakat film çekimleri tamamlandıktan sonra aşırı dozda ilaç kullanmaktan hayatını kaybetti. Bu nedenle ailesi törene gelip ödülü teslim aldı.
2010 yılında yönetmen Roger Ross Williams, En İyi Kısa Belgesel kategorisinde ödül kazandı. Oscar tarihinin ödül kazanan ilk siyahi yönetmen olan Williams’ın teşekkür konuşmasını filmin yapımcısı Elinor Burkett kesti ve bu duruma çok sinirlenen Williams, o günden bugüne Burkett ile tek kelime dahi konuşmadı.
2013 yılında, “Umut Işığım” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Jennifer Lawrence almaya hak kazandı fakat ödülünü almak için sahneye çıkarken ayağının takılması sonucu yere düştü.
2014 yılında ünlü sunucu Ellen DeGeneres’ın birçok oyuncuyla birlikte çektiği selfie, 2 milyondan fazla kere retweet edildi. Angelina Jolie, Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Julia Roberts, Meryl Streep, Bradley Cooper, Kevin Spacey, Lupita Nyong’o ve Jared Leto’nun yer aldığı fotoğrafın sebep olduğu yoğun tweet trafiğinden ötürü, şimdiki adı X olan o dönemin Twitter’ı 20 dakika içinde sistemsel olarak çöktü. Twitter, bu urumdan ötürü kullanıcılardan özür diledi. Daha sonra aslında çekilen bu selfienin bir telefon şirketine ait reklam kampanyası olduğu ortaya çıktı.
2017 yılındaki ödül töreninde En İyi Film kategorisinin kazananı açıklanırken büyük bir skandala imza atıldı. “La La Land” filmi kazanan olan ilan edildikten sonra asıl kazananın “Moonlight” olduğu açıklandı. Yapılan bu hata, Oscar tarihindeki skandallar listesinde yerini aldı.
2018 yılındaki Oscar gecesine ise alkolü fazla kaçıran ünlü oyuncu Jennifer Lawrence damga vurdu. Koltukların üzerinden atlayarak yerine geçmeye çalışan Lawrence’ın asıl hedefinin Meryl Streep’e ulaşmak olduğu ortaya çıktı. Streep ise bu durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.
2019 yılında düzenlenen 91. Oscar Ödül Töreni’nde oyuncu Keegan-Michael Key, “Mary Poppins: Sihirli Dadı” filmindeki “The Place Where Lost Things Go” adlı şarkıyı En İyi Film Müziği kategorisinde sunmak için Dolby Tiyatrosu’na elinde şemsiyeyle uçarak girdi. Bu an adeta davetlileri büyüledi.
2020 yılındaki törene Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho’nun yönettiği “Parazit” adlı film damga vurdu. Parazit; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uluslararası Film ve En İyi Senaryo kategorilerinde dört Oscar kazandı. Burada en çok dikkat çeken şey Oscar tarihinde ilk kez İngilizce dışında dilde çekilen bir filmin, En İyi Film Ödülü’nü alması oldu.
2021 yılındaki törende En İyi Film Ödülü’nü alan “Nomadland” adlı filmin başrol oyuncusu Frances McDormand, sevincini kurt gibi uluyarak gösterdi. Bu anlar, Oscar’ın en ilginç sevinçleri arasında yerini aldı.
Aynı yıl “Judas and the Black Messiah” filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilen Daniel Kaluuya, ödül kazandıktan sonra yaptığı ilginç teşekkür konuşmasıyla dikkatleri çekti. Annesiyle babasına seviştikleri için teşekkür eden Kaluuya, varlığının sebebini buna borçlu olduğunu söyledi. Ünlü oyuncunun sözlerinin ardından annesi şaşkınlığını gizleyemedi.
2022 yılında düzenlenen törene damgasını vuran isim hiç şüphesiz Will Smith oldu. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Will Smith’in sunucu Chris Rock’a tokat atması olay oldu. Sunuculuk yapmak için sahneye çıkan Chris Rock, Will Smith’in hayat arkadaşı, oyuncu Jada Pinkett Smith’in kısa saçları hakkında, 1997 yapımı ve başrolünde Demi Moore’un oynadığı “G.I. Jane” filmine gönderme yaptı. Filmde Demi Moore tıraşlı saçlarıyla rol almıştı.
Daha önce, yaşadığı bir sağlık sorunundan dolayı saçlarını kaybettiğini açıklayan Jada Pinkett Smith, Rock’ın esprisinden keyif almadığını açıkça belli etti. Sonrasında gördüğümüz manzara, Will Smith’in sahneye fırlayıp Chris Rock’a tokat atması oldu.
2023 yılındaki törene “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” (Everything Everywhere All at Once) filmi ile En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Michelle Yeoh damgasını vurdu. Başarılı oyuncu bu ödülü kazanan ilk Asyalı olarak tarihe adını yazdırdı.
Aynı yıl En İyi Özgün Şarkı kategorisinde de bir ilk yaşandı. RRR adlı filmde çalan “Naatu Naatu” adlı parça, tarihte ilk kez Oscar kazanan Hintçe şarkı olmasıyla Lady Gaga’nın “Top Gun: Maverick” için seslendirdiği “Hold My Hand” ve Rihanna’nın “Lift Me Up” şarkılarını geride bırakarak tarihe geçti.
Bakalım bu yıl 10 Mart 2024 tarihinde ünlü talk show sunucusu Jimmy Kimmel’ın anlatımıyla Los Angeles, Dolby Theatre’da gerçekleşecek görkemli tören ne gibi skandallara ve ilklere imza atacak? Hep birlikte göreceğiz…