9 Nisan 2024

O benim dostumdu! Şimdi ne olacak?

Son yıllarda vefa, beklentisiz sevgi gibi duygusal ihtiyaçlarımızı insanlardan değil de evcil hayvanlarımızdan karşılar olduk. Peki, dost, evlat dediğimiz canlarımız yaşamlarını yitirdiklerinde ne yapacağız, biliyor muyuz?

Değişen kültürel yapı insanlığı yalnızlığa itiyor. Çevrelerinden kendilerini soyutlayan bireyler evcil hayvan alıp yalnızlıklarını bir nebze olsun gidermeye, insanlardan göremedikleri vefa duygusunu, karşılıksız, beklentisiz, çıkarsız sevgiyi sahiplendikleri hayvanlarla karşılamaya çalışıyorlar.

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kedi ve 2 milyon köpek evcil hayvanın sahiplendiği düşünülüyor. Çip takılan ve kimliklendirilen evcil hayvan sayısı ise milyonu aştı. Türkiye’de 2021 verilerine göre en az bir köpek ya da kedi olan ev oranı %5. Türkiye bu oranla Avrupa’daki en düşük orana sahip. Buna karşın, sokakta yaşayan kedi ve köpek sayısının ise 20 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Peki, sahiplendiğiniz hayvanınız, dostunuz yaşamını yitirdiğinde neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte bu yazı tam da size göre…

EVCİL HAYVAN BESLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Evcil hayvan beslerken hayvanların gerekli beslenmelerine dikkat edilmezse, hijyen koşulları düzgün sağlanamazsa hayvanların sağlığı için zararlı olabilir. Özellikle uygunsuz beslenme hayvanlarda klinik etkilere neden olabilecek önemli bir sorundur. Köpeklerin çikolata veya üzüm tüketmesi onlar için ölümcül olabiliyor.

Bazı ev bitkileri türleri, evcil hayvanlar tarafından tüketildiğinde zehirli olabilir. Filodendronlar, Paskalya zambakları gibi bitkiler kedilerde ciddi böbrek hasarına neden olabilir. Atatürk çiçeği, begonya ve aloe vera gibi bitkiler ise köpekler için hafif derecede zehirli olabiliyor.

Aşırı kilolu evcil hayvanların diyabet, karaciğer problemleri, eklem ağrısı, böbrek yetmezliği ve kanser riskinin daha yüksek. Egzersiz eksikliği ve yüksek kalorili diyetler, evcil hayvan obezitesine katkıda bulunan faktörler olarak kabul ediliyor.

EVCİL HAYVANINIZ YAŞAMINI YİTİRDİĞİNDE YAPMANIZ GEREKENLER:

Eski Yunanlılar’ın ve Romalılar’ın, kayıplarını anmak için mezar taşlarına bırakılan yazıtların da kanıtladığı gibi, bir köpeğin kaybı için açıkça yas tutukları biliniyor. Eski Mısır’da köpekler ve babunlar evcil hayvan olarak sahiplenilir ve sahipleriyle birlikte gömülürdü. Günümüzde evcil hayvanınızı kaybettiğinizde ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, işte bu yazı tam da bunun için yazıldı.

Evcil hayvan sahipleri ülkemizde evcil hayvanı öldüğünde herhangi bir boş araziye ya da ormana gömüyor. Evcil hayvanız öldüğünde ilk yapmanız gereken bağlı bulunduğunuz mahalle muhtarına evcil hayvanınızın öldüğünü bildirmek. Yeni çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvanınızı gömmek için belediyeden ölüm kağıdı alınması gerekiyor.

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız, evcil hayvanınızın defin işleriyle ilgilenebilecek sayılı bir kaç özel kurum bulunuyor. Bu kurumlar, hayvanınızın defin işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Türkiye’de ölen hayvanların yakılması için hayvan yakma fırınları da bulunmakta fakat hayvanseverlerin tepkileri nedeniyle ne yazık ki belediyeler bu yönteme sıcak bakmıyor.

Öte yandan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Samsun başta olmak üzere bazı belediyeler, evcil hayvanlar için hayvan mezarlığı kurdu. İzmir’de büyükşehir belediyesinin Seyrek’te oluşturduğu 4 bin kapasiteli hayvan mezarlığı, hayvanseverlerin sorununu ortadan kaldırdı. İzmir’deki mezarlıkta doluluk yüzde 35’i aştı. Bursa’da 2007 yılında kurulan evcil hayvan mezarlığı da tamamen dolu.

DÜNYADA EVCİL HAYVAN DEFİN İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?

ABD ve birçok Avrupa ülkesinde hayatını kaybeden evcil hayvanlar, krematoryumda yakılıyor. Bunun için yaşadığınız bölgedeki belediyelere başvurmanız yeterli. Diğer yandan Japonya’da bir evcil hayvanın yetiştirilmesinde geçerli olan kanunlar ve gelenekler kafa karıştırıcı olabilir, özellikle de evcil hayvanınız yaşamını yitirdiğinde süreç daha da karmaşık bir hal alıyor.

Japonya’da evcil hayvan sahiplerinin unutmaması gereken en önemli şey, bir hayvanı park veya orman gibi halka açık bir yere gömmek yasa dışı. Japonya’da evcil hayvanınız öldüğünde belediyenin veya tapınakların kremasyon fırınları mevcut. Hayvanınız öldüğünde yetkililere bildirip onun bir tapınakta mı yoksa belediyeye ait araçlarda bulunan kremasyon yöntemiyle imha edileceğine karar vermek size kalmış.