Doğa biz insanoğlunun insafına kalmasaydı muhteşem bir uyum içerisinde ve dengeli bir şekilde varlığını sürdürmeye devam ederdi. Ne yazık ki, insan popülasyonunun artması doğanın dengesini bozdu. İnsanlar çoğaldıkça, ihtiyaçlar gelişti ve çoğaldı. İnsanlık bu ihtiyaçları karşılamak için her geçen gün doğayı tahrip etti. Dünyadaki birçok orman ve o orman içinde yaşayan canlılar insanlar için katledildi. Tahrip edilen doğa artık isyan bayrağını çekti ve küresel ısınmanın getirdiği felaketlerle insanoğluna kafa tutmaya başladı. İnsanlık bunun farkına ne yazık ki çok geç vardı.
Yeniden dünyanın eski düzenine dönmeye çalışması için ülkeler bir dizi önlemler geliştirmeye ve uygulamaya başladı. Vatandaşlar da kendi çapında bu dönüşüme gerek ağaç dikerek, gerek çevreci yaklaşımlar belirleyerek destek vermeye çalışıyorlar. Peki, çevreye yararlı olacağız diye rastgele dikilen ağaçların dünyamızın ısısını daha çok arttırdığını söylesek…? Aslında bunu biz değil, bilim insanları söylüyor. Bilim insanları, yaptıkları son araştırmalara göre yanlış yerlere rastgele bir türde ağaç dikmenin küresel ısınmaya katkıda bulunabileceğini ortaya çıkardı. Meğer yıllardır kaş yapacağız diye göz çıkarmışız!
İKLİMLE MÜCADELEDE KİLİT AMA…!
Ağaçlandırma çalışmaları daha önce tahrip edilen ormanlık alanlar için; sel, heyelan gibi doğal felaketlerden korunmak için, yeni yeşil alanlar oluşturup havadaki oksijeni arttırmak için ve canlı türlerinin gelişimi için iklimle mücadelenin en önemli parçalarından biri. Ancak Nature Communications‘da yayınlanan bir araştırma, cenneti yaratmaya çalışırken cehennemi yarattığımızı ortaya koydu. Çalışmaya göre, dünyadaki verilerden yola çıkıldığında, bazı bölgelere dikilen farklı türlerde karmaşık ağaçların, dünyadan daha az güneş ışığının yansıtılmasına ve gezegen tarafından daha fazla ısının emildiği anlamına geldiği ortaya çıktı.
İLK KEZ ÖLÇÜMLENDİ
Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Susan Cook-Patton, verdiği demeçte, “Ağaçları geri koymanın net iklim açısından olumsuz bozulmaya yol açtığı bazı yerler var.” diyerek sorunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Bilim insanları, ağaç örtüsünü eski haline getirmenin albedoda (gezegenin geri yansıyan güneş radyasyon miktarı) değişikliklerine yol açtığını zaten tahmin ediyorlardı fakat bunu açıklayacak verilere sahip değillerdi. Araştırmacılar yeni haritalar kullanarak ağaçlarının soğuma sıcaklıklarını ve azalan albedonun neden olduğu ısınmayı ilk kez ölçümleyebildiler.
ILIMAN ALANLARDA DİKKAT!
Albedo, dünyanın donmuş bölgelerinde en yüksek seviyede ve albedo seviyesi yüksek ayna modülü temiz kar ve buz, güneş enerjisinin yüzde 90’ını yansıtıyor. Aşırı ısı ve gezegeni ısıtan sera emisyonlarını emen karlar ve okyanuslarla birlikte, dünyanın en önemli soğutma ajanlarından biri. Amazon ve Kongo Havzası gibi nemli, tropik ortamlar, yüksek karbon depolaması ve albedodaki düşük değişimlerle övünüyor ve bu da onları orman örtüsünü yenilemek için ideal yerler haline getiriyor. Öte yandan ılıman otlaklarda ve alanlarda bunun tam tersinin geçerli olduğunu gözlemlendi.