Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi ve Şikoku Elektrik Enerjisi Şirketi’ndeki araştırmacılar, toprak mikroplarının yakıt hücrelerinde kullanılma potansiyelini araştıran deneysel bir proje yürütüyor. Proje başarılı olursa toprak mikropları temiz, uzun ömürlü ve uygun fiyatlı bir güç kaynağı olabilecek.
Mikrobiyal yakıt hücreleri, organik maddeleri tüketirken elektron salan bakterileri kullanarak elektrik üreten cihazlardır. Shewanella türünden olanlar gibi elektrojenik mikropların, Dünya’daki hemen hemen her toprak türünde mevcut olduğu biliniyor.
Mikrobiyal yakıt hücrelerinde, mikroplar tarafından salınan elektronlar önce toprağa gömülü anotta toplanır ve ardından katoda taşınır. Devre boyunca elektron akışı güç üretir.
Topraktaki mikroorganizmaların elektron saldığı 100 yıldan uzun bir süre önce keşfedilmiş olmasına rağmen, düşük güç çıkışı, teknolojinin pratik uygulamaya doğru ilerlemesinde temel bir zorluk. Japon bilim insanları da bu zorluğu aşmak ve mikrobiyal yakıt hücrelerinin tarım alanlarında ve diğer yerlerde termal sensör ve kameralara güç sağlamak için bir dizi çalışmaya başladı.
Proje başarılı olursa mikrobiyal yakıt hücreleri her yere kurulabilir ve düzenli olarak yenileriyle değiştirilmeleri gerekmeden güneş enerjisine ve kuru hücrelere alternatif bir güç kaynağı olabilecek.