Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Met Gala‘nın yankıları bu hafta da sürmeye devam ediyor. Galaya katılmayan Katy Perry ve Rihanna‘nın galadaymış gibi oluşturulan görselleri ise galaya katılan konukların kıyafetlerinden daha uzun süre gündemde kalmayı başardı. Yapay zeka tarafından yapılan paylaşımların bazı hayranlar tarafından, yıldızların modanın en büyük gecelerinden olan Met Gala’nın merdivenlerinde görmek istemeleri bu akımı başlattı.
PERRY’NİN ANNESİ BİLE İNANDI
Metropolitan Sanat Müzesi‘nin yıllık bağış toplama etkinliğinde büyük isimlerin de yer aldığı Deepfake görselleri de çok konuşulan Met Gala içeriklerinden oldu. Örneğin Perry’nin çiçeklerle kaplı bir elbiseyle viral olan fotoğrafının sahte olması, merdivenlerdeki halının bu yılki canlı yapraklarla kaplı yeşil tonlu kumaşla değil, 2018 etkinliğindeki halının olması gibi ayrıntılar, dikkatli kullanıcılar tarafından gözden kaçırılmadı. Milyonlarca kullanıcı, hatta Katy Perry’nin annesi bile galada olmayanların galada olduklarını sanarak yapay zekanın kötü kullanımı karşısında kandırılmış oldu.
Katty Perry’nin yapay zeka tarafından yapılmış en az iki görsel internette dolaşmaya başladıktan saatler sonra Perry, Instagram hesabında yeniden yayınlandı ve yanında annesinden gelmiş olduğunu söyleyerek, “Gerçekten Met Gala’daymışım gibi görünüyor” diyerek paylaşımda bulundu. Hatta aynı görselde, “hahaha anne yapay zeka sana da ulaştı, dikkat!” diyerek güldürdü.
Perry’nin temsilcileri, Associated Press‘in Perry’nin Pazartesi gecesi etkinliğine neden katılmadığına ilişkin daha fazla yorum ve bilgi talebine hemen yanıt vermedi. Ancak Perry, Instagram gönderisinin başlığında şunu yazdı: “MET’e giremedim, çalışıyordum.” paylaşımında bulunmak zorunda kaldı.
Bu arada, Rihanna’nın çiçekleri, kuşlar ve dallarla dökülme beyaz elbiseli sahte bir fotoğraf da internette dolaşmaya başlamıştı. Multihyphenate, başlangıçta bu yıl Met Gala’nın onaylı bir konuydu, ancak Vogue temsilcileri, gala gecesi halıyı kapatmadan önce onun katılmayacağını duyurmuşlardı. Rihanna’nın temsilcileri, yıldızın yapay zeka tarafından görüntülenmesine yanıt olarak yorum taleplerine de henüz yanıt vermedi.
GETTY IMAGES KONUŞMADI
Bu paylaşımların bolluğu veya kaynaklarının tespit edilmesi zorluğu bir yana bu görselleri oluşturmak için kullanılan yapay zeka aracının muhtemelen geçmiş olayların bazı ayrıntıları üzerinde sunulduğunu gösteriyor. Met Gala’nın resmi fotoğrafçısı Getty Images konuyla ilgili fikri sorulduğunda yorum yapmayı reddetti. Bu da şüphelerin bir kısmını Getty Images’e çekmeye yetti de arttı.
Geçen yıl Getty, önde gelen yapay zeka görüntü oluşturucusu olan Londra merkezli Stability AI’ye, Getty’nin hazır fotoğraf koleksiyonundan 12 milyondan fazla fotoğrafı kopyaladığı iddiasıyla dava açmıştı. Getty o zamandan bu yana kendi çalışmaları üzerine uzmanlaşmış kendi yapay zeka görüntü oluşturucusunu piyasaya sürdü, ancak “sorunlu içerik” olarak tanımladığı şeyleri üreten girişimleri engelliyor.
SANATTAN SİYASETE HERKES İÇİN YAPILIYOR
Yapay zekanın yeni bir şey yaratabilen bir dalı olan, yapay zekanın sahte içerik oluşturmak için saklanması için ilk kez görmüyoruz. Papa Francis’ten Taylor Swift’e kadar önde gelen isimlerin görüntüsü, video ve ses Deepfake’leri daha önce internette büyük ilgi gördü.
Uzmanlar, her olayın, bu teknolojinin uygulanmasıyla ilgili artan endişelerin olup olmadığının altını tekrar tekrar çizdiğini belirtiyor. Özellikle de dezenformasyon ve dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı veya propaganda ve hatta seçim manipülasyonu yapma potansiyeli konusunda daha çok uyarılarda bulunuyorlar.
Yapay zekayı kullanarak ünlülerin hayali lüks elbiselerinin (Met Gala gibi oldukça duyurulan bir etkinlik sahte olduğu kolayca kanıtlanan) görüntülerini oluşturmak için kullanımı birleştirme zararsız görünse de uzmanlar, bu durumun iyi belgelenmiş bir geçmişinin bulunduğunu belirtiyorlar. Bu tür teknolojinin daha ciddi veya zararlı sonuçları doğurma olasılığı çok yüksek olarak görülüyor.
Bu yılın başlarında Swift’in müstehcen ve taciz edici sahte ayrıntıları internette dolaşmaya başladı ve sosyal medya platformu X’in bazı aramaları geçici olarak engellemesine neden oldu. Rıza dışı deepfake mağduriyetleri doğal olarak ünlüleri mağdur etmeye devam ediyor ve savunucular, çok az katılıma sahip olan kesintilere yönelik özel endişeleri vurguluyor. Araştırmalar, yapay zeka tarafından üretilen açık materyalin, liselerde dolaşan yapay zeka tarafından üretilen rahatsız edici çıplaklık vakaları da dahil olmak üzere, büyük çapta kadın ve çocuklara zarar verildiğini gösteriyor.
Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkenin seçimleri, yapay zeka tarafından üretilen yanıltıcı, potansiyel jeopolitik gösterilere de işaret etmeye devam ediyor.