1 Haziran 2024

Lungo’ymuş da Flaw White’mış da… Ne bu -mışlar, -muşlar?

Geleneksel Türk kahvesi kalıplarının yıkıldığı bir çağda yaşıyoruz. Her ne kadar Türk kahvesi vazgeçilmezlerimiz arasında yer alsa da yanına yeni yeni kahve türevleri eklendi...

Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen kahvenin pek çok hazırlanış biçimi olduğunu bilsek de aşina olmadığımız isimler de var tabii ki. Amerikano, latte, filtre kahve gibi sıklıkla duyduğumuz isimlerin yanında lungo, ristretto, affogato gibi pek sık duymadığımız kahve türleri de var. Damak tadınıza uygun olan kahve, henüz deneyimlemediğiniz kahve olabilir. Hazırsanız gelin birlikte kahve kokulu bir yolculuğa çıkalım.

İlk olarak kahve demleme yöntemlerine birlikle göz atalım.

ESPRESSO:

Fine öğütülen (Türk Kahve’sinden biraz daha kalın) kahve çekirdekleri portafiltre denilen; minik delikleri olan ve bir kaşığı andıran filtre başlığının içine doldurulur. Ardından makineye takılır ve yüksek basınç altında sıcak su verilir. Bu basınçla deliklerden akan kahve, espressoyu oluşturur. Üzerineki kremasıyla (köpüğü) türk kahvesine en yakın kahvedir.

TÜRK KAHVESİ:

Super fine olarak öğütülen kavrulmuş kahve çekirdeklerinin pişirilmesiyle hazırlanır.

SİFON (SYPHON):

Sifon sistem olarak su alt haznesine koyulur, kahve üst haznede bekler. Altına koyulan alevli ısıtıcı ile alt haznedeki su ısıtılır. Basınç ile birlikte yukarıya çıkan su kahve ile birleşerek demlenmeye başlar. Koyulan ısıtıcı altından alınır ve basınç kaybı ve soğuma ile kahve aşağıya geri iner. Görsel olarak şölen yaşatan sifon fincan ya da kupa ile servis edilebilir. Kalın ile orta
arasında öğütülmüş kahve sifonda kullanılmak için uygundur.

COLD BREW:

Kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin soğuk su içerisinde uzun süre demlenmesiyle elde edilen bir kahve türüdür. Yaklaşık 24 saatlik bir bekleme süresi vardır. Bu süreçte kahve acı bir tat vermesin diye kalın öğütülür. Ardından posasından süzülerek buz veya süt ile servis edilir.

AEROPRESS:

İnce ve ya orta kalınlıkta çekilmiş kahve kullanılır. Baş kısmı altta olacak şekilde üst kısmına sıcak su konur. Araya konan filtre kısmına kahve ve filtre kağıt (filtreyi ılık suyla nemlendirmek püf noktadır) yerleştirilir. Sıcak su eklenerek 1-2 dakika demlemeye bırakılır. Ardından üst kısım bastırılarak (şırınga yahut piston gibi) sıcak suyun kahvenin içinden geçerek bardağa aktarılması
sağlanır.

V60 / DRİP:

Orta kalın çekilmiş kahve bu demleme yöntemi için en uygun çekilme boyutudur. Altı delik ‘V’ porselen yahut cam bir kabın içerisine boyuna uygun kağıt, bez ya da metal filtre yerleştirilir ve üzerine kahve konulur. Aralıklarla üzerine sıcak su gezdirilerek demlenmesi sağlanır. Bu yöntemi uygulamadan önce kabın sıcak suyla çalkalanması uygun olacaktır. Bu yönteme benzer bir diğer demleme türü Chemex’tir. Sistem aynı şekilde ilerler fakat görüntüsü daha şıktır ve servis kabıyla takımdır.

Evde kendi kahvenizi demlemek isterseniz Moka Pat ve ya French Press gibi demleme yöntemleri sizin için daha pratik olacaktır.
Daha önce adını bile duymadığınız fakat belki de tattığımız pek çok kahve türünden söz edilebilir. Öyleyse şimdi de kahvenin bin bir çeşit lezzetli haline yakından bakalım…

Amerikano: Espresso shot üzerine sıcak su çekilerek hazırlanır.
Latte: Espressonun üzerine buharla ısıtılmış süt ve bir o kadar süt köpüğü eklenir.
Cappuccino: Latte gibi Espresso süt ve süt köpüğünden oluşur fakat burada süt köpüğü daha fazladır ve hatta bardağın üzerine çıkmalıdır. Sunumlarda üzerine kakao yahut tarçın serpilebilir.
Macchiato: Espressonun üzerine bir miktar süt yahut süt köpüğü eklenir.
Mocha: Espresso, süt, kakao tozu ya da çikolata sosu ve bazen de krema ile hazırlanır.
Flat White: Espresso ve sütün eşit oranda karıştırılmasıyla hazırlanır. Üzerinde ince bir süt köpüğü vardır.
Affogato: Bir top dondurma yahut dondurulmuş yoğurt üzerine sıcak espresso dökülerek hazırlanır.
Dalgona: Şeker, sıcak su ve kahve mikser ya da çırpıcıyla köpük haline getirilir. Ardından sütün üzerine dökülür.
Viennese: Espressonun süt köpüğü ile yumuşatılıp krema ile tatlandırılmasıyla hazırlanır.
Cortada: Espressoya eşit oranda süt eklenir.
Ristretto: Standart bir shot espressoya göre daha az su ile hazırlanır. Amaç daha konsantre bir tat sunmaktır.
Lungo: Standart bir shot espressoya göre daha fazla su kullanılır. Uzun çekimde servis edilir.
Frappe: Kahve, süt, buz ve genellikle aromalar eklenerek hazırlanır ve blenderde karıştırılarak köpüklü bir içecek haline gelir.
Romano: Espressonun yanına bir damla limon suyu veya kıvrımlı ince bir limon kabuğu koyularak servis edilir. Amaç espressonun acılığını hafifletmektir.
Café Au Lait: Filtre kahve ile süt bire bir karıştırılır. Fransızların kahvaltı kahvesi olarak bilinen bir kahve türüdür.
Greek Coffee: Türk kahvesine benzer bir demleme yöntemiyle hazırlanır ve genellikle daha hafif bir içim sunar.
Café Cubano: Güçlü ve tatlı bir kahve türüdür. Genellikle espresso çekirdekleriyle hazırlanır ve şekerle birlikte
demlenir. Kopi Tobruk da benzer bir kahve türüdür.
Café Touba: Yeşil biber ve karanfil ile aromalandırılan kahve çekirdekleriyle hazırlanır.
Doppio: Tek shot değil de çift shot espresso içerir. Bu nedenle normal bir espressoya göre daha güçlü bir kafein ve tat profiline sahiptir.

TAGS: