Yaklaşık 3,2 milyon yıl önce, günümüzde Etiyopya olarak bilinen yerde, minik bir insan fosili bulunmuştu. Çok fazla araştırmaya rağmen, ölümlerine neyin yol açmış olabileceği hala belirlenemedi. Sebep ne olursa olsun, bedenlerin büyük bir kısmı tortular tarafından korunmuştu. Tortular, kemiklerin fosilleşmesine yol açtı. Dünya tarafından artık ‘Lucy’ olarak bilinen bu kalıntılar, 50 yıl önce keşfedildi ve tüm zamanların en önemli fosil keşiflerinden biri haline geldi.
İlginç ve merak uyandırıcı bir son bulguda, araştırmalar Lucy’nin türü olan Australopithecus Afarensis’in o dönemde Dünya’da dolaşan tek erken insan türü olmadığını gösteriyor. Lucy’nin keşfinden sonraki yıllar boyunca, paleoantropologlar Australopithecus Afarensis’in Orta Pliosen döneminde (3 milyon ila 4 milyon yıl önce) bu bölgede yaşayan tek hominid olduğuna inanıyorlardı. Ancak, 1995 yılında Çad’ın Bahr el Ghazal bölgesinde parçalanmış bir çene kemiği bulunduğunda bu görüş önemli ölçüde değişti.
3,5 milyon yaşında olduğuna inanılan bu fosil, Australopithecus Bahrelghazali adlı bir türe ait. Live Science, 2016’da PNAS dergisinde yayınlanan bir çalışmaya atıfta bulunarak, Lucy’nin zamanında başka homininlerin de yaşadığına dair kanıt görevi gördüğünü öne sürdü.
Farklı hominin türlerine ait fosil koleksiyonu genişledikçe, bu türlerin birbirleriyle etkileşime girip girmediği veya hatta çiftleşip çiftleşmediği önemli bir soru ortaya çıkıyor. Australopithecus Farensis, Tanzanya’daki Laetoli bölgesinde birlikte yürüyen üç Australopithecus’un korunmuş ayak iziyle kanıtlandığı üzere diğer primatlar kadar sosyaldi. Ancak, Australopithecus’ların birbirleriyle çiftleştiğine dair neredeyse hiç kanıt yok.