Sessiz: Konuşmadan Duramayan Bir Dünyada İçe Dönüklerin Gücü
Susan Cain
Çok konuşanların daha başarılı olduğunu düşünen bir toplum anlayışı hızla yayılıyor. Konuştukları konunun içeriğinin ne kadar dolu olmasının önemi yok artık, ses ne kadar yüksekse konuşan o kadar haklı görülüyor. Susan Cain işte bu inanışın ne kadar hatalı olduğunu örneklerle ‘Sessiz: Konuşmadan Duramayan Bir Dünyada İçe Dönüklerin Gücü’ adlı kitabında anlatmış. Kendisi Princeton ve Harvard’dan dereceyle mezun olmuş, yönetim ve liderlik konusunda dünya sıralamasında ilk elliye giren bir araştırmacı. Ve daha da önemlisi o da bir introvert yani içe dönük.
İsviçreli bilim insanı Carl Gustav Jung’un teorisine göre her insanın içe dönük (introvert) veya dışa dönük (extrovert) tarafı vardır, ve bu taraflardan biri diğerine göre daha baskındır. Susan Cain de kitabında bu teoriyi araştırıp içe dönük insanların sanılanın aksine antisosyal olmadıklarını, daha ziyade sosyalleşme ihtiyaçlarının diğer insanlara göre daha az olduğunu vurgulamış.
Cain’e göre her iki karakterin de güçlü olduğu farklı alanlar var. Extrovertler genellikle oldukça sosyal, konuşkan ve arkadaş canlısı bireylerdir. Kendilerinden eminlerdir, karizmatiklerdir ve ilgi odağı olmayı severler. Dış uyaranlara ihtiyaç duydukları için de enerjilerini grup etkinliklerinden ve sosyalleşmeden kazanırlar. Introvertler ise daha çok dinlemeyi seven, yalnız kalmaktan rahatsız olmayan, karar vermeden önce araştırıp düşünen, yaratıcılıkları ve empatileri yüksek bireylerdir. Dış uyaranlardan yoruldukları için sonrasında her zaman güçlerini toplamak için yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar.
Cain, introvert ve extrovert insanların farklı iş ortamlarında nasıl başarılı olduklarını göstermek için karşılaştırmalar da yapmış. Örneğin, extrovertler takım arkadaşlarından daha az müdahale olduğunda işlerini daha iyi yönetirken, introvertler takımdaki diğer insanları dinleme yetilerini kullanarak daha başarılı sonuçlar alabilirler.
Buna ek olarak Cain, çocukluğunda introvert olmanın zorluklarını yaşamış biri olarak ergenler için de bir kitap yazmış. Sosyal çevre baskısının en fazla zararı verdiği ergenlik döneminde içe dönük çocukların yaşadığı zorlukları tespit ederek, onların farklı oldukları yönleri nasıl başarıyla hayatlarına adapte edebilecekleri konusunda tavsiyeler vermiş. Ortaya hem gençler, hem de onları anlamak isteyen aileleri ve öğretmenleri için sempatik çizimlerle dolu faydalı bir araştırma kitabı çıkmış.
Yalnızlığı kuru kalabalığa tercih edenlerdenseniz, boş sohbetler yerine samimiyeti seviyorsanız, nezaketiniz sık sık zayıflıkla karıştırılıyorsa ve yaratıcılığınız sessiz ortamlarda doruğa çıkıyorsa siz de introvert olabilirsiniz. Yalnız olmadığınızı, görmezden gelinmediğinizi anlamak için bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Bana çok faydası oldu.
Haftaya yeni bir kitap tavsiyesi ile buluşmak üzere..
“Okul bir eğitim kurumudur. Sorunlu bir çocuğu okuldan kovmak, hastayı hastaneden atmak gibidir.” S.197
“Bazı insanlar her şeyden, benim herhangi bir şeyden olduğumdan daha eminler.”s129
Ünlü introvertler: Gandhi, Albert Einstein, Chopin, Eleanor Roosevelt, Rosa Parks, Bill Gates, Abraham Lincoln, Warren Buffet, Michael Jordan..
Sessiz: Konuşmadan Duramayan Bir Dünyada İçe Dönüklerin Gücü
Yazar: Susan Cain
Çeviri: İdil Çetin
Pegasus Yayınları
Sessiz Güç: Dışa Dönük Bir Dünyada İçe Dönük Bir Çocuk ve Genç Olmak
Yazar: Susan Cain
Pegasus Yayınları
Introversion
Ann Brereton