10 Mart 2024

Herkesin dişi beyaz mıdır?

Günümüzde herkesin yüzü kendi markası. Özellikle sosyal medya kullanımı arttıkça, daha fazla ‘selfie’ler çekildikçe, fotoğrafların kaliteleri arttıkça yüzlere daha çok dikkat ediliyor. Ve tabii ki, yüzümüzde en fazla kontrast oluşturan bölge olan dişler en dikkat çeken yerlerin başında geliyor.

Çokça paylaşılan bir fotoğraf var;

 

DİŞLERİMİZ NE RENKTİR?

Dişlerimizin standart bir rengi bulunmamaktadır. Yani ‘bembeyaz dişler varsa sağlıklıdır, dişler bembeyaz değil ise sağlıksızdır’ gibi bir yargı doğru değildir ya da ‘sarı dişler sağlıksızdır’ düşüncesi de yanlıştır.

Bu, sadece dişinizin katmanlarından mine ve dentin tabakalarının kalınlığı ile ilgilidir. Yani kısacası genetik olarak belirlenen faktörlerdir.

Genetik dışında bazı alışkanlıklar da dişlerin renklerinde etkili olmaktadır. Bu renklendirme özelliği
olan faktörler ise;

-Bruksizm (diş sıkma/gıcırdatma alışkanlığı)
-Aktif kömür ile fiş fırçalama
-Limon suyu ve karbonat ile fırçalama
-Çok sert diş fırçalama
-Orta veya sert kıllara sahip bir diş fırçası kullanmak (yumuşak fırça kullanmanızı tavsiye ederim!)
-Kahve, çay, şarap içmek-Tütün çiğneme ve sigara içme
-Plak birikimi
-Diş çürüğü

Her ne kadar sarı dişler sağlıksızlık belirtisi olmasa da biliyorum ki, pek çok kişi dişlerini daha beyaz görmek istiyor. Peki, bu noktada dişlerimizi nasıl beyazlatabiliriz?

Dişlerinizi daha beyazlatmak için iki tane yöntem yazabilirim: Klinik tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma ile desteklemek…

Porselen Laminala: Porselen laminalar ile dişlere minimum hasar vererek ya da hiç hasar vermeden dişlerin dış yüzeylerine uygulanan, kişiye göre yapılan, hem renk hem şekil olarak değişiklik yapılabilen uygulamalardır.

Tüm bu bilgilerden hareketle kısaca şunu söyleyebiliriz; diş beyazlatma bir tedavi değil, kozmetik ihtiyaçlar için diş hekimi tarafından uygulanan bir işlemdir. 🙂

Bir sonraki yazımızda, ‘Diş Beyazlatma nasıl yapılır?’ başlığını konuşacağız, görüşmek üzere…

ETİKETLER: