13 Haziran 2024

Duruş bozukluğunuz olabilir!

Duruş diğer bir adıyla postür oturur pozisyonda veya ayaktayken vücudumuzun aldığı pozisyondur.
Günlük hayatımızda uzun süre masa başında oturmak, telefon kullanımının artması ile birlikte oluşan postürdeki yanlış pozisyonlar duruş bozukluğuna neden olmaktadır.

En çok görülen duruş bozukluğu türleri:

Kifoz (kamburluk)
Kifoz, diğer bir adıyla kamburluk, sırt ve göğüs bölgesinde görünen rahatsızlıklardan biridir. Kifoz hastasına yandan bakıldığında baş vücuda göre biraz daha öndedir ve sırtta çıkıntı fark edilirken bel çukuru normalden fazladır

Boyun düzleşmesi
Boyun düzleşmesi en basit tabiriyle eğriliği bozulan boyundaki omurganın düzleşmesidir. Sağlıklı bir vücut; omurga kafatasından kuyruk sokumuna kadar uzanan yapısında dört ayrı bölgede kavis gösterir. Bunlar boyun ve bel bölgesinde C harfi gibi, sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde ters C harfi gibi görüntü verir.

Skolyoz
Skolyoz, spinal deformiteler içerisinde en sık karşılaşılan ve ilerleyen evrelerde son derece ciddi duruş bozukluklarına neden olan üç boyutlu bir omurga deformitesidir.

Hiper Lordoz
Hiper lordoz, alt omurganın fazla kavisli olması durumudur. Esas olarak sırtın alt kısmını ve daha az sıklıkla boynu etkiler.

İleri kafa duruşu
İleri baş duruşu olarak adlandırılan bu durum başın ve kulakların vücudun dikey orta çizgisinin önünde olacak şekilde konumlanması ile gelişir.

Duruş bozukluğu belirtiler nelerdir?

Duruş bozukluğu ile birlikte kişilerin günlük hayatında yaşam kalitesi düşmektedir. Duruş bozukluğunun en çok görülen belirtileri, vücut ağrıları, sırt ağrıları ve bel boyun ağrılarıdır.

Duruş bozukluğu düzelir mi?

Bir uzman tarafından duruş bozukluğu teşhisi konulduktan sonra tedavi için fizyoterapist seansları, pilates ve çeşitli egzersizler ile ilerleme durdurulup çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunların yanı sıra günlük yaşantınızda yapacağınız değişikliklerde çok önemli. Örneğin masa başında otururken boynunuzu belinizi ve sırtınızı kontrol etmelisiniz. Telefonla ilgilenirken devamlı başınızı önde tutmamaya özen göstermek gibi yapacağınız değişimler tedavinize inanılmaz derecede destek olacaktır.

Aşağıda duruş bozukluğu için güçlendirme egzersizleri bırakıyorum. Her birini gün aşırı 3 set 12 tekrar yapabilirsiniz.

 

 

ETİKETLER: