Gülüş tasarımı, Hollywood smile, bembeyaz dişler vb. kelimeleri ne kadar da sık duyuyoruz değil mi? Estetik diş tedavisi uygulamaları hakkında yazarken hep bahsediyorum; sosyal medya etkisi! Sosyal medya ile beraber giderek çok daha fazla fotoğraf paylaşmak ve önümüze düşen çok beğenilen fotoğraflar, çok yorum alan fotoğraflar, çok izlenen videolar olması ile herkesin dikkatleri, beklentileri değişti. Bu da estetik beklentilerimize, estetik algılamamıza çok yansıdı.
Tabii ki, bu estetik beklentilerde dişlerin çok dikkat çekmesinin bir sebebi var. Yüzümüzde gülümseme esnasında önce dişlerdeki beyaz renk kontrast oluşturarak dikkat çeker. İkinci olarak ise dişlerin kontrast oluşturması ile beraber dişlerin şekilleri, eksiklikleri daha fazla dikkat çekmeye başlıyor. Peki dişlere estetik dokunuşlar ile bu durumların düzeltilmesi mümkün mü?
ESTETİK MÜDAHALE
Dişlerdeki renk, şekil, konum bozukluklarını, eksiklikleri günümüzde dişlere müdahale ederek düzeltebilmemiz mümkündür. Bu müdahaleler, hem teknolojinin hem malzeme biliminin hem diş hekimliği biliminin gelişmesi ile beraber çok çeşitlenmiştir. Bu kolaylıklar sayesinde pek çok estetik diş bozukluğunu, eksikliğini düzeltebilmek için bazen diş ve diş etlerine müdahaleler ile bazen ise müdahalesiz uygulamalar bulunmaktadır.
Bu yazımda dişlere müdahale etmeden daha estetik bir gülüş mümkün mü? Konusundan kısa kısa bahsedeceğim.
DİŞLERE ZARAR VERMEDEN ESTETİK UYGULAMALAR VAR MIDIR?
EVET! Büyük bir EVET! çünkü genel olarak eğer estetik bir uygulama yapılacaksa hep akla gelen standart, bazı uygulama ve tedaviler oluyor. Ama aslında öyle değil. Kısaca şöyle de diyebiliriz; kişinin estetik beklentilerine, bozuk olan ya da beğenmediği dişler, diş pozisyonları, renklenmelere vs. göre çeşitli dental uygulamalar ile dişlere zarar vermeden ya da ufacık dokunuşlarla daha estetik sonuçlar elde edinmek mümkün. Yani her estetik işlem için dişlerden aşındırma, kanal tedavisi, diş eti operasyonları yapmaya gerek olmuyor.
Bu noktada önemli olan kişinin estetik beklentisi ve bozuk olan / beğenmediği durumun uygunluğu. Yani her estetik işlem dişlere müdahalesiz olmaz demek yanlış olur. Bazı durumlarda estetik beklentiyi karşılamak ya da ona yaklaşmak için diş / diş etine müdahaleler yapmak gerekebilmektedir. Bazı durumlarda sadece estetik nedenle değil aynı zamanda sağlıksal nedenlerden dolayı da diş ve diş etlerine müdahale etmek gerekebilmektedir.
ÇAPRAŞIK DİŞLER
Tam bu noktaya gelmişken şimdi bir kaç örnek vermek istiyorum. Örneğin eğer dişlerinizin tek başına şeklinden, renginden memnunsanız dişlerinizin çapraşıklığı, önde-geride konumlanması vs. gibi durumlarından şikayetçi iseniz ortodonti müdahaleler ile dişlerinizi olması gereken pozisyonlara getirmek gayet çok kolay! Özellikle son yıllarda giderek daha fazla uyguladığımız aligner ya da diğer bir adıyla şeffaf plak uygulamaları bulunmakta ve şeffaf plak – aligner teknolojisi gerçekten çok ileri düzeyde günümüzde. Bu sayede artık tel görünümü olmadan, herhangi bir estetik olarak dışarıdan anlaşılabilen bir müdahale görünmeden dişler düzeltilebilmekte ve eskiye göre inanılmaz konforlu bir süreç olmakta. Her bireyde uygulanamıyor ama şu anda uygulama alanı çok çok genişlemiş durumda.
DİŞ RENGİ
Başka bir estetik beklenti, DAHA BEYAZ DİŞLER! Eğer dişler ile ilgili tek rahatsız edici durum renk ise dişlerin rengini profesyonel diş beyazlatma / bleaching yöntemleri ile açmak artık çok kolay bir uygulama. Bu uygulamayı desteklemek için diş hekimi tarafından bazı ev tipi uygulamalar da kişiye göre belirlenebilmekte. Diş beyazlatma işlemi kalıcı bir uygulama olmamakla beraber kullanıma ve bakıma göre süreç uzatılabiliyor. Ancak tek sebep dişlerin daha beyaz / daha açık renk görünmesi ise dişlere zirkon / e-max kaplama, kesimli lamina gibi işlemler yapılmak zorunda değil. Bleaching ile dişlerin rengi bazen bir ton bazen bir kaç tona kadar açılabilmektedir.
ARALIKLI DİŞ
Dişlerde aşındırma yapılarak kapatılmak istenen en büyük sebeplerden bir tanesi de dişlerdeki aralıklar olmaktadır. Diastema da dediğimiz bu gibi durumları eğer ağızdaki diğer şartlar da uygun ise kompozit lamina / bonding , kesimsiz porselen lamina gibi uygulamalar ile kapatmak, daha istenilen estetik duruma kavuşturmak mümkün olabilmektedir. Yani aralıkların / Diastemaların eşitlenmesi ya da kapatılması için tek işlem her şart altında o dişlerin kesilmesi, küçültülmesi değildir.
Bu yazımda kısa kısa en sık şikayet edilen durumlardan bahsettim ama şunu da eklemek istiyorum. Her estetik işlem müdahalesiz olmaz. Estetik beklentinin büyüklüğüne göre yapılacak işlemler değişmektedir. Ve de şöyle bir yanlış anlaşılma da olsun istemem; sanki ‘dişlere müdahale etmek yanlış, müdahalesiz işlemler doğru’. Bu, çok yanlış bir bilgilendirme olur. Çünkü eğer kişinin dişleri, diş etleri, beklentileri, anatomisi vb. gibi şartlar uygun ise evet dişlere zarar vermeden ya da minimal müdahaleler ile çözüm yaratmak hasta için konfor, sağlık, estetik sağlarken biz hekimler için de mutluluk ve mesleki tatmin sağlar. Ama kişinin beklentilerini karşılamak, sağlık durumunda bozulma varsa bunu tedavi etmek için de dişlere müdahalenin kaçınılmaz olduğu durumlar vardır. Umarım bir fikir oluşturabilmişimdir. Çünkü bu yazı ile ana amacım tekdüze, sadece benzer müdahaleler olmadığını, kişiye, beklentilerine, anatomisine göre farklı işlem ve müdahaleler olabildiği konusunda bir fikir oluşturmaktı.
Sağlıkla Gülümseyin!