Sanki bir yaralanma nasıl durdurulur gibi bir başlık değil mi :=)
Diş eti kanaması, birçok yetişkinin zaman zaman yaşadığı ve can sıkıcı bir sorundur. Etrafınızda başka kişilerde de diş eti kanaması olması bu durumun normal olduğunu kanıtlamaz. Diş fırçalarken, diş ipi kullanırken veya sert yiyecekler yerken diş etleriniz kanamaktaysa endişelenmenizde fayda var ama korkmanıza gerek yok. Çünkü diş eti kanaması, diş eti hastalığının bir işareti de olabilir. Bu nedenle diş eti kanamasını hafife almamak ve gerekli önlemleri almak önemlidir.
Diş Eti Kanamasının Nedenleri:
- Yetersiz Ağız Hijyeni: Dişlerinizi yeterince fırçalamazsanız veya diş ipi kullanmazsanız, plak ve diş taşı birikir. Bu da diş eti iltihabına ve kanamaya yol açabilir.
- Hormonal Değişiklikler: Hormonlarımız diş eti kanamasında da etkili olabilir! Özellikle hamilelik ve menopoz döneminde hormonal değişiklikler diş eti kanamasına neden olabilir.
- Bazı İlaçlar: Bazı ilaçların yan etkisi olarak diş eti kanaması görülebilir. Ya da diş eti kanamasını kolaylaştırabilir.
- Yetersiz Beslenme: C vitamini ve K vitamini gibi besinlerin eksikliği diş eti kanamasında etkin rol alabilirler.
- Sigara Kullanımı: Sigara kullanımı diş eti hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden birisidir. ANCAK, olası bir diş eti hastalığında diş eti kanamasını engelleyerek kişinin bir periodontoloji uzmanına danışmasını geciktirebilir. Bu nedenle çok önemli ve dikkate alınmalıdır.
- Diş Eti Hastalığı: Diş eti iltihabı ve periodontitis gibi diş eti ve dişleri çevreleyen kemik dokusunu etkileyen diş eti hastalıkları diş eti kanamasının en önemli nedenleridir.
Diş Eti Kanamasını Durdurmak İçin Ne Yapılabilir?
- Ağız Hijyeninizi İyileştirin: Dişlerinizi günde iki kez, florürlü diş macunu ile fırçalayın. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş fırçanızı ortalama 3 ayda bir değiştirin. Diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Günde en az bir kez,yatmadan önce diş ipi kullanın. Çünkü araştırmalar göstermektedir ki diş eti kanamasının en büyük sebebi yetersiz ağız hijyenidir.
- Antiseptik Gargara Kullanın: Antiseptik gargara kullanmak ağızdaki bakterileri azaltmaya ve diş eti iltihabını hafifletmeye yardımcı olabilir. Günde bir kez, antiseptik gargara ile gargara yapmak diğer ağız hijyeni uygulamalarına destek verir.
- Buz Kompres Uygulayın: Diş eti kanaması ve şişlik varsa, yanağınıza 10 dakika boyunca soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu durum bir miktar kanamayı dengeler, kontrol altına alır. Ancak sadece şiddetli durumlarda uygulanıp kısa süre içerisinde bir perodontoloji uzmanı ile görüşmelisiniz.
- Tuzlu Su İle Çalkalayın: Ilık tuzlu su ile gargara yapmak da diş eti kanamasını durdurmaya yardımcı olabilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımla günde birkaç kez gargara yapın.
Diş Eti Kanamasını Önlemek İçin:
- Sigarayı Bırakınız: Sigara kullanımı diş eti hastalıklarını kötüleştirir ve diş eti kanamasına neden olur. Sigarayı bırakmak diş eti sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli konulardan bir tanesidir
- Sağlıklı Besleniniz: C vitamini ve K vitamini açısından zengin besinler tüketin. Bu vitaminler diş eti sağlığınız için oldukça önemlidir. Portakal, greyfurt, kivi, brokoli, ıspanak, lahana gibi besinleri bolca tüketin.
- Stresi Yönetiniz: Stres diş eti hastalıklarını kötüleştirebilir ve diş eti kanamasına neden olabilir. Yoga, meditasyon gibi stresi azaltan teknikler stres yönetiminde etkili olabilen bazı örnekler sayılabilir.
- Düzenli Olarak Diş Hekimine Gidiniz: Diş hekiminiz dişlerinizi ve diş etlerinizi kontrol ederek gerekli önlemleri alabilir. Diş hekiminize yılda en az iki kez muayene olmalısınız.
Diş Eti Kanaması Ne Zaman Ciddidir?
Diş eti kanaması genellikle geçici bir sorun olmakla beraber bazı durumlarda ciddi bir diş eti hastalığının işareti olabilir. Diş eti kanamanız aşağıdaki durumlarda önemli olarak algılanabilir ve bir periodontoloji uzmanı ile görüşmeniz gerekebilir;
- Diş eti kanaması sürekli olarak devam ediyorsa
- Diş etlerinizde kızarıklık, şişlik veya hassasiyet varsa
- Dişlerinizden irin geliyorsa
- Dişlerinizde sallanma veya hareketlilik varsa
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, diş hekiminize görünmenizi öneririm.
Unutmayın, diş eti kanaması diş eti hastalığının bir işareti olabilir. Bu nedenle de diş eti kanamanız devam ederse veya diş etlerinizde kızarıklık, şişlik veya hassasiyet gibi başka belirtiler de varsa diş hekiminize görünmeniz önemlidir.