Diş ağrısı, sızlaması, estetik gülümseme denilince hep diş hastalıkları ve tedavileri akla geliyor ama dişlerimiz yalnız değiller… Etraflarını saran çene kemiği (alveol kemiği) ve diş eti de bulunmakta. Peki, dişlerin etrafındaki dokuların da çeşitli hastalıkları, tedavileri bulunduğunu biliyor musunuz? Vücudumuzdaki her doku ve organın hastalığı olduğu gibi diş etimizde de çeşitli hastalıklar bulunmakta. Yani diş eti hastalığı diye bir terimi daha önce duymadıysanız artık kesinlikle bilgi sahibi olmanın tam zamanı!
DİŞ ETİ HASTALIĞI- PERİODONTAL HASTALIK NEDİR?
Halk arasında diş eti hastalığı olarak bilinse de aslında periodontal hastalık olarak isimlendirilen bu hastalıklar, diş etlerinde görülen ve hissedilen ama aslında diş eti dışında dişlerin köklerinin etrafındaki alveol kemiği, diş köklerini alveol kemiğine bağlayan lifler, diş köklerinin dış çeperindeki sement dokusu gibi dokuları da içerisine alan hastalıklardır. Çok uzun bir anlatım oldu ama kapsama alanı geniş bir hastalık olduğu için olabildiğince kısaltarak ancak bu şekilde ifade edebildim 🙂
Periodontal hastalıklar, bu ismi geçen dokuların hepsine hemen etki etmezler. Bazen sadece bir dokuda etkisi sınırlı kalırken bazen hepsini de içerebilir. Genetik etkenler, çeşitli hastalıklar nedeniyle bazen çok genç yaşlarda görülebilirler. Ama hepsinin ortak özelliği kesinlikle diş etini içerirler ve bireylerin en sık fark ettikleri ilk belirtiler diş etlerinde olmaktadır.
PERİODONTAL HASTALIKLAR NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Periodontal hastalıklar, genellikle yavaş seyirlidirler. Ve en basit periodontal hastalık sadece diş eti ile sınırlıdır. Sadece diş eti ile sınırlı olan diş eti hastalıkları geri döndürülebilirdir. Kemik kaybı meydana gelmediği için herhangi bir diş kaybı riski bulunmamaktadır.
Eğer diş etinde sınırlı iken diş eti hastalığı tedavi edilmez ise diş etinin altındaki kemik dokusuna ve dişlerin diğer destek dokularına ulaşabilir. Bu durumda daha uzun tedavi süreçleri, takipler ve bazı durumlarda periodontal operasyonlar (diş eti ameliyatları) yapmak gerekebilmektedir.
Diş eti hastalıkları, daha fazla ilerler ise dişlerin etrafındaki en büyük destek dokusu olan alveol kemiğinde erime çok ilerleyebilir ve bu durumun sonunda dişler sallanarak düşebilirler. Dişlerin sallanıp düşmesi, periodontal hastalıkların en ileri derecesidir. Bu noktaya gelirken dişlerde genellikle ağrı olmaz, son durumda sallanma nedeniyle ağrı yapabilir. Bu sebeple periodontitis, oldukça sinsi bir hastalıktır.
Tüm bu bilgiler, aslında diş eti hastalığına kısa bir giriş. Bir sonraki hafta, diş eti hastalığı ile ilgili başka başlıklara da değineceğim…
Sağlıkla Gülümseyin!