18 Mart 2024

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Yeni tedavilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, daha dikkat çekici bir gülümsemeye artık daha fazla insan ulaşabiliyor. En popüler kozmetik diş hekimliği prosedürlerinden biri diş beyazlatma işlemidir. Diş minesinin doğal açık fildişi rengi; sarı, turuncu, kahverengi, gri, hatta mavi veya yeşile dahi dönüşebilir. 

Renk değişikliğinin nedenleri arasında kahve / tütünden kaynaklanan lekelenme, dişin en iç katmanındaki pulpaya zarar veren yaralanmalar, dişler gelişirken bazı antibiyotiklerin kullanımı (tetrasiklin) veya yüksek düzeyde florür alımı, gümüş dolgulardan kaynaklanan korozyon ve yaşla birlikte minenin doğal olarak aşınması yer almaktadır.

Birçok leke beyazlatma tekniği ile başarılı bir şekilde giderilebilse de, hassas dişleri veya açıkta diş kökleri olan kişiler için beyazlatma rahatsız edici olabilir. Çünkü diş beyazlatma sonrası hassasiyet artışı görülebilir. Günümüzde birkaç farklı beyazlatma tekniği kullanılmaktadır.

KLİNİK TİPİ DİŞ BEYAZLATMA

Diş hekiminiz diş etlerinizin kenarına bir bariyer yerleştirir ve ardından mineye oksitleyici bir madde uygular. Renkteki açılmayı hızlandırmak için dişleriniz parlak bir ışığa veya lazere gerekli süre boyunca maruz bırakılır. İstediğiniz rengi elde etmek için genellikle her biri yaklaşık 15-60 dakika süren üç ila dört seans gerekir. Sadece bir seansta da sonuç alınabilir. Ancak beyazlatma geçicidir. Dişleriniz bir ila üç yıl içinde tekrar koyulaşacaktır ve prosedürü tekrarlamanız gerekebilir.

EV TİPİ DİŞ BEYAZLATMA

Diş hekiminiz dişlerinize uygun olacak şekilde bir rehber yapar. Bu rehber, diş beyazlatmada kullanılacak kimyasalları diş yüzeyinde uygun bir şekilde tutmaya yarar. Siz ise evde bu rehber içerisine size söylenen şekilde beyazlatıcı kimyasalları yerleştirerek önerilen süreler (30 dakika ile bir kaç saat arasında) boyunca her gün kullanmalısınız. Bu uygulama 1-2 hafta kadar sürmesi gerekir ve diş hekimi tarafından belirlenmelidir.

PULPA HASARLI DİŞLERDE DİŞ BEYAZLATMA

Bazı dişler, travma nedenli, çürük nedenli ya da eski kanal tedavileri nedenli olarak iç yapıları renkleştiği için gri, kahverengi hatta siyah görünebilirler. Bu tip durumlar pulpa nedenli renklenmeler olarak geçerler. Bu gibi durumlarda içeriden beyazlatma yapmak gerekmektedir. İçeriden beyazlatma bir kaç seans sürebilmektedir. Pulpa odası denilen iç kısma beyazlatıcı kimyasallar yerleştirilip geçici dolgu ile kapatılıp birkaç gün beklenir. Ve beklentiye, sonuçlara göre birkaç seans tekrarlanabilir.

Ve önemli bir bilgi vermek istiyorum. Diş beyazlatma için çok fazla ürün internet ortamında satılmaktadır. Dişlerimiz, vücudumuzun bir organıdır ve onları diş hekiminiz bilgisi dışındaki ürünlere maruz bırakmamanızı öneririm. Profesyonel diş beyazlatma işlemleri ile profesyonellerin kontrolü altında bu işlemi yaptırmanız dişleriniz için daha etkili ve daha doğru olacaktır.

ETİKETLER: