Gülümseme sırasında dişlerin yüzümüzde ne kadar fazla belirginleştiğinin artık herkes farkında sanırım. Bembeyaz bir gülümseme, birçok insan için estetik ve özgüven kaynağı haline geldi. Bu nedenle diş beyazlatma, son yıllarda oldukça popüler hale gelen estetik diş uygulamalarının en başında yer almakta. Ancak bu popülerlik beraberinde birçok efsaneyi de getirmiştir. Çünkü hızlıca, evde, uygun maliyetle beyaz dişleri olmasını isteyenler çok çeşitli yöntemlere ilerleyerek bazen dişlerine zarar vermekte bazen hiç bir etkisi olmamaktadır. Bu yazıda, diş beyazlatma ile ilgili en yaygın efsaneleri ve bu efsanelerin gerçekliklerini incelemek istiyorum.
KARBONAT DİŞLERİ BEYAZLATIR EFSANE Mİ?
Gerçek: Karbonat, diş yüzeyindeki bazı lekeleri aşındırabilir, ancak diş minesini de zayıflatabilir. Bu durum, diş hassasiyetine ve uzun vadede daha fazla lekelenmeye yol açabilir. Çünkü karbonat, sert ve iri tanelidir. Karbonatın diş yüzeyine sürtünmesi ya da fırçalanması ile lekelerde azalma görülse de meydana getireceği çizikler ilerleyen zamanlarda daha fazla renklenmeye neden olmaktadır. Bu nedenle Karbonat ile diş fırçalamanızı ya da karbonatı dişlerinize sürmenizi kesinlikle önermiyorum!
BAŞKA BİR EFSANE; EVDE BEYAZLATMA KİTLERİ PROFESYONEL BEYAZLATMA KADAR ETKİLİDİR
Evde uygulanan diş beyazlatma kitleri tüm dünyada satılmaktadır. Bunların bazıları gerçek olmamakla beraber bazılarının etkinlikleri bulunmaktadır. Ancak evde kullanılan beyazlatma kitleri, profesyonel beyazlatma işlemine göre daha az konsantre jeller içerir. Bu nedenle, daha uzun süreli kullanım gerektirir ve sonuçlar her zaman tatmin edici olmayabilir. Bir ek bilgi ise; diş beyazlatma her zaman direkt diş yüzeyine uygulanmamalıdır, bazı ön hazırlıklar yapılması gerekebilir. Kısacası, bazen beyazlatma öncesinde dişlerde diş yüzeyi temizlikleri, var ise diş etindeki ödemlerin geçmesi beklenmesi gerekebilir.
BAŞKA BİR EFSANE; HERKES DİŞ BEYAZLATMA YAPTIRABİLİR
Gerçek: Diş beyazlatma, hamileler, emziren anneler, diş eti hastalığı veya aşırı hassasiyet gibi durumlarda uygun olmayabilir. Beyazlatma işleminin diş hekiminizin kontrolünde yapılması önemlidir.
EFSANE 4: DİŞ BEYAZLATMA KALICIDIR!
Gerçek: Diş beyazlatma işleminin etkisi, kişiye göre ve yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Sigara, kahve, çay, gıda boyalı besinler gibi leke yapan gıdaların tüketimi, beyazlatma etkisini kısaltabilir. Hiç bir beyazlatma yöntemi maalesef KALICI DEĞİLDİR…
EFSANE 5: DİŞ BEYAZLATMA ACI VERİR
Gerçek: Diş beyazlatma işlemi genellikle ağrısızdır. Bazı kişilerde geçici hassasiyet oluşabilir, bazen bir kaç saat içerisinde ya da takip eden günlerde hassasiyet geçer.
Diş Beyazlatma Hakkında Gerçekler:
- Diş beyazlatma, diş minesine zarar vermeden lekeleri yok eder. Yani dişlerde aşındırma yapmaz.
- Diş hekiminiz tarafından yapılan beyazlatma işlemi, evde kullanılan beyazlatma kitlerine göre daha hızlı ve etkilidir.
- Beyazlatma işlemi sonrası diş hassasiyeti oluşabilir, ancak bu durum geçicidir.
- Beyazlatma etkisini korumak ve uzun süre kalmasını sağlamak için ağız hijyenine özen göstermek ve leke yapan gıdalardan kaçınmak önemlidir.
Her diş uygulaması gibi parlak bir gülümseme için doğru bilgiye sahip olmak önemlidir. Diş beyazlatma ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu diş hekiminize danışmaktan çekinmeyiniz.