9 Temmuz 2024

Çarpık dişlere diş teli mi, şeffaf plak mı?

Çapraşık dişler bazen sempatik, karakteristik bir gülüş sağlarken bazen çok can sıkıcı olabiliyor… Bir parmak şıklatma ile çözülemiyor olsa da çapraşık dişlerin düzeltilmeleri günümüzde oldukça kolay olabilmekte. Şimdi bu düzeltmeler nasıl olabiliyor size kısa kısa anlatmaya çalışacağım.
Dişlerin düzenliliği, beyazlığı, gülüşün ahengi gibi estetik diş ve gülüş konuları artık çok dikkat edilen bir nokta. Hal böyle olunca dişlerini, gülüşlerini beğenmeyenler çözüm arayışına giriyorlar. Modern diş hekimliğinde günümüzde artık pek çok estetik çözüm seçenekleri var ve gelişmeye de tüm hızıyla devam ediyor. Dişlerin estetik düzeltmeleri denilince en sık akla gelen estetik gülüş tasarımı, lamina uygulamaları, zirkon, e-Max uygulamaları olmakta ama aslında üçüncü bir alanımız daha bulunmakta; “ORTODONTİ!”
ORTODONTİK tedavi, tam konumunda bulunmayan, çapraşık, ayrık dişlerin ya da kapanış bozukluğu durumlarında kapanışın olması gereken pozisyona getirilmesi için çene veya dişlerin hareket ettirilmesi ile yapılmaktadır. Bazı durumlarda cerrahi müdahaleler gerekebilmekte ama çok kısıtlı vakalarda cerrahiye başvurduğumuzu bir dipnot olarak bildirmek isterim.
Ortodontik tedavilerin çeşitli aşamaları ve farklı teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikler kişinin yaşına, iskeletsel – dişsel bozukluk olmasına, ihtiyaçlarına, isteklerine vb. göre belirlenerek uygulamaya geçilirler. Ortodontik tedaviler, tel tedavileri ve şeffaf plak tedavileri şeklinde iki ana başlık altında incelenebilir.
Tel Tedavisi
Tel tedavilerinin dişlerin dış yüzeylerine uygulanabilenleri olduğu gibi dişlerin iç yüzeylerine uygulanarak yapılan yöntemleri de bulunmaktadır. Dişlerin dış yüzeyine uygulanan tel tedavilerinde en çok beğenilmeyen nokta çok fazla gri, metal görünümü olması. Günümüzde bu metal görünümü azaltmak için seramik braketler, çeşitli renklerde lastikler olsa da bazı kişiler için yetersiz olabiliyor.
Lingual ortodonti denilen bir başka tel tedavisi yöntemi ise dişlerin iç kısımlarına yerleştirilen özel braket ve teller aracılığı ile dişlerin hareket ettirilerek istenilen pozisyona getirilmesi esasına dayanır. Bu yöntemde neredeyse hiç tel görünümü yoktur ancak dile temas eden tel ve braket miktarının çok olması ve dil tarafındaki yüzeylerin temizliğinin zorluğu hastalarda biraz rahatsızlık yaratabiliyor. Ama neredeyse hiç dışarıdan teller görünmeksizin gayet güzel sonuçlar alınabiliyor.
Şeffaf Plak Tedavisi – Aligner
Şeffaf plak tedavileri ortodonti alanında günümüzde giderek daha fazla yaygınlaşan bir kullanıma sahip. Bunun ana sebebi pek tabi ki estetik olarak dışarıdan neredeyse hiç görünmeyen plaklar aracılığı ile dişlerin düzeltilmesi.
Şeffaf plak ya da aligner tedavisi, dişlerden alınan ölçülere göre dişlerin gün gün hangi pozisyona getirileceği planlanır ve bu plana uygun olarak özel bir malzemeden plaklar basılır. Basılan plaklar numaralandırılarak kişiye teslim edilir. Böylece kişi yemek yiyeceği zaman plaklarını çıkarıp kendisine verilen saklama kutusuna yerleştirir ve sonrasında çıkarıp dişlerini temizledikten sonra plaklarını takarak kullanmaya devam eder. Böylece besin kısıtlaması olmaksızın tedavi devam eder.
Bu yöntemlerin ana teması aslında, dişlere zarar vermeksizin kişinin kendi dişlerinin olması gereken pozisyonlara getirilmesidir. Yani dişlerde bir şekil değişikliği ya da renk değişikliği olmaksızın dişlerin çene kemiği içerisinde doğru pozisyonlara getirilmesi ile tedavi tamamlanır. Her yöntemin kendi içinde avantaj – dezavantajları bulunmaktadır.
Şunu unutmamak gerekir ki, tedavi yöntemi, kişinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre ortodontist ile beraber kararlaştırılmalıdır.
TAGS: