29 Mart 2024

Bir varmış bir yokmuş… Sevgilim “Ghost” olmuş!

Birçoğumuzun düşündüğünün aksine, sevginin karşıtı nefret değildir; kayıtsız kalmaktır. Günümüz ilişkilerinde en çok yaşanan durum “Ghostlanmak”. Ghosting, Türkçe karşılığı ile “hayaletleme”, sevgilimiz, en yakın arkadaşımız gibi bizi önemsediğine inandığımız birisinin hiçbir açıklama yapmadan iletişimi kesmesidir. Bir gün uyandığımızda bir bakmışız ki karşımızdaki kişi bizi aramaz sormaz, hatta bir mesaj bile atmaz olmuş. Günümüz flört kültüründe kadın ve erkeklerin yaklaşık %50’sinin ya ghostlandığı ya da ghosting yaptığı görülmektedir. Bu davranış bu kadar yaygın olmasına rağmen hem maruz kalmanın hem de eylemi yapmanın yıkıcı duygusal etkileri bulunmaktadır. Eminim ki kimse ayrılıkların kolay olduğunu söylemez, ama bir kapanış fırsatını göz ardı ederek ghosting yoluyla ilişkiyi bitirme acı verici olduğu kadar kafa karıştırıcı da olabilir.

Bu kadar yaygın bir durumu eminim birçoğumuz yaşamıştır. Ghostlandığınız zamanı hatırlıyor musunuz? Neler hissetmiştiniz, neler yaşamıştınız? Ghostlanan kişinin bunun üstesinden gelmesi zaman alır. Birçoğumuz için ghosting saygısızlık, kullanılma, kaygı gibi duygulara neden olur ve bazen bizim için daha travmatik olabilir. Sevdiğimiz ve güvendiğimiz birisi sebepsizce ortadan yok olduğunda buna bir anlam arayışına gireriz. Aradaki bağın kopmasına dair bir neden bulamadığımızda, kendimizi sıkışmış hissettiğimiz bir belirsizliğin içine düşeriz. Belirsizlikle karşı karşıya kaldığımızda ise kaygılarımız tetiklenir çünkü beynimiz bizi tehlikeden korumak için en kötü senaryoyu düşünme eğilimindedir. Herhangi bir neden bulamadığımız veya durum üzerinde herhangi bir kontrolümüz olmadığını fark ettiğimizdeyse mevcut tek suçluya, yani kendimize yöneliriz. Kendimizi suçlamak bir yanıt olsa da bu daha fazla canımızı acıtır. Çünkü birdenbire kendi yargılarımız, neyi nasıl algıladığımız ve ilişkide neyi kaçırmış olduğumuza dair gerçekliğimizi sorgulamaya başlarız. Bu durum çok hızlı bir şekilde sağlıksız düşünce sarmalına dönüşebilir ve sonunda kendimizden şüphe edebiliriz. Bunun yanı sıra bir neden bulamadığımız için karşı tarafın bizi hiç önemsemediğini düşünüp kendimize olan güvenimizi de kaybedebiliriz. Tüm bu düşüncelerin sonunda yaralı bir ceylan gibi bir köşede kalırız.

Eğer geçmişte böyle bir durum yaşadıysanız aklınıza gelen ilk soruyu tahmin edebiliyorum; neden ben bu durumu yaşadım? İlk olarak bilmeniz gereken bir şey var, ghosting sizden ziyade bunu yapan kişiyle ilgilidir. İlişkide ghosting yapan tarafın önceliği kendi duygusal rahatsızlıklarından kaçmaktır, yani bu durumun diğer tarafa nasıl hissettireceğini düşünmezler. Dolayısıyla bir anda iletişimi keserek ortadan kaybolmak kişiyi yüzleşmekten, sorumluluk almaktan ve empati yapmaktan kurtarır. Zahmetsiz bir bitiş gibi görünen ghostingin birçok nedeni olabilir. Ghosting karşımızdaki kişinin kendi yetersizliğine dair inançları, kaçıngan bağlanması, kırılgan narsisizmi, iletişim becerisinin zayıf olması gibi kişisel nedenlerden dolayı olabilir, ama bunun bizim için bir önemi olmamalı. Karşıdaki kişi artık bizi ilgilendirmiyor. Önemli olan şey, ghostlandıysak sorumlusu biz değiliz!

PEKİ, BU DURUMU NASIL AŞABİLİRİZ?

Ghostlanmak dünyanın sonu değil, eminim ki bunu anlamışsınızdır. Böyle bir durumda aklınıza getirmeniz gereken en önemli şey, ghostingin sizin veya değeriniz hakkında hiçbir şey ifade etmediği ve ghosting yapan kişi hakkında her şeyi söylediğidir. Ghosting karşınızdakinin duygusal rahatsızlıklarıyla ve size hissettirdikleriyle başa çıkma cesaretine sahip olmadığını gösterir. Ghosting aslında size şunu söyler; karşınızdaki sizinle sağlıklı bir ilişki kurmak için gereken özelliklere sahip değil. Bu yüzden bu yaşadığınız şeyin suçlusu da siz değilsiniz. Bunu kabul etmek nedenini bilmekten daha önemlidir. Bu kabulün yanı sıra sürekli hatanın nerede olduğunu düşünmeyi bırakarak duygularınızı da kabul etmeniz gerekir. Evet üzüldünüz, öfkelendiniz, utandınız… Bu duyguları yaşamanız gerekiyor ki arkanızda bırakabilin. Bu duygularla başa çıkmaya çalışırken ghostlandığınız kişiyle iletişime geçme isteğiniz olabilir, bu derin ve yorucu duygular yerine bize hissettirdiği “kısa” ama “güzel” duyguları tekrar hissetmek daha kolay gelebilir. Tekrar aynı kuyuya düşmek istemiyorsanız bunu sakın yapmayın! Bunun yerine hayata geri dönerek arkadaşlarınızla aktiviteler yapabilir, sosyal desteğinizi hissedebilirsiniz. Ghosting yaşadıktan sonra bir süre flörtleşmeye ara verip hoşunuza giden başka şeyler yaparak sosyalleşmeniz, bu konudaki yaranızı sarmaya yardımcı olabilir.

Uzun lafın kısası, eğer sevgiliniz “Ghost” olduysa, bırakın hayalet olarak kalsın. Başkasının kötü bir davranışının sizi gelecekteki daha iyi ilişkilerden mahrum etmesine izin vermeyin.

ETİKETLER: