9 Mart 2024

1 dakika!

Türkiye’de okumaya ayrılan sürenin günde 1 dakika olduğunu biliyor muydunuz?

TÜİK’in 2022 verilerine göre ülkemizde nüfusun %69’u hiç kitap okumuyor. Günde ortalama 5 saat televizyon izleyen halkımız, yılda sadece 6 saatini kitap okumaya ayırıyor. Bu üzücü verilerin sebeplerinden bir kaçı eğitim sistemimizin ezbere dayalı olmasının bizi okumaktan soğutması, son yıllardaki kitap fiyatlarındaki korkunç artış veya teknolojiye gün geçtikçe daha bağımlı hale gelmemiz olabilir. Fakat bence en önemli neden, kitap okumanın insan hayatına ne kadar yararlı bir aktivite olduğunun yeterince bilinmemesi.

Mesela, Yale Üniversitesi’nin 50 yaş üstü 3,635 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre haftada 3,5 saat kitap okuyan bir kişinin 12 yıl içinde ölme riski %17 azalıyormuş. Bunun sebebi okumanın beyindeki nöral bağlantıları kuvvetlendirmesinin yanında empati ve hayal gücünü de arttırması. Artık hepimiz düşünen ve üreten insanların daha uzun yaşadığını biliyoruz sanırım.

Elbette ki bazı önemli alışkanlıkların küçükken kazanılması yetişkin hayatımızda büyük farklar yaratır, mesela kitap okuyan çocukların dikkat, hafıza, duygusal gelişim ve dil gibi işlevlerinin, sürekli ekrana bakan çocuklardan daha fazla olduğu ispatlanmıştır. Düşünsenize çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak onların hayat kalitesini arttıracak ve ömrünü uzatacak! Bir ebeveyn olarak çocuğum için daha büyük bir mutluluk düşünemiyorum. Bütün bu saydıklarım size yeterli sebepler gibi gelmiyorsa, benim çocuğum yok veya dizi izlemek daha kolay diyorsanız okumanın en sevdiğim gücü olan zaman ve mekan arası yolculuklardan bahsedebiliriz. Okuyan insan yerinden kıpırdamadan evrenin herhangi bir köşesine gidebilir, yeni insanlar, yeni kültürler tanıyıp sonsuz maceralara atılabilir.

İster aşk romanı okuyun ister araştırma, okurken beynimiz mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin salgılar, ayrıca sevgi ve güven ile ilişkili olan oksitosin salınımını da arttırır. Bu faydalarının yanında kültür seviyeniz, dil bilginiz ve hayal gücünüz zenginleşir… Antidepresan tüketiminin sürekli arttığı bu çağda, kimyasala bağlanmadan, yüzyıllardır hayatımızda var olan kitaplara da bir şans vermenizi tavsiye ederim. Okumak iyileştirir.

Kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyenler için önerebileceğim üç öykü kitabı:
Nohut Oda, Melisa Kesmez – İletişim Yayınları
Sarıyaz, Mahir Ünsal Eriş- Can Yayınları
Yeni Dünya, Sabahattin Ali- Yapı Kredi Yayınları

Haftaya yeni kitap tavsiyeleri ile buluşmak üzere…

TAGS:
11 Comments
    Avatar
    Dila B.

    Okumak iyileştirir.. Ne güzel yazmışsınız.. Kitap önerilerini muhakkak deneyeceğim. Okumaya, paylaşmaya ve yazmaya devam.

    Avatar
    Esra Ç.D.

    Hayırlı olsun. İnstagramda da sizi takip ediyorum. Bu plarformda da yazacağınızı okuyunca mutlu oldum. Sarı Yaz’ı ben de tavsiye ediyorum. Aynı olayın farklı bakış açıları ile anlatılması enteresan olabiliyor.

    Avatar
    Canan.İ

    Ne güzel konuya deginmişsiniz, Türk insanının en büyük eksigi. Ne kadar üzücü sonuçlar yılda 6 saat. Her türlü
    ekran sinegi olmuş çocukların hiç kitaplarla alakası kalmamış. Evde aile, okulda ögretmen teşvik etmeli. Tavsiye
    kitaplarınıza da teşekkürler, size başarılar dilerim

    Avatar
    Gizem

    Yaş alırken sağlıklı zihne sahip olma konusunda 97 yaşındaki anneannemize değinmişsiniz adeta. 🥰Kendisi her ay birkaç kitap bitiren bir Cumhuriyet kadını, emekli öğretmen ve zihni pırıl pırıl. 📚Kaleminize sağlık, çok kişinin hayatına dokunması dileğiyle ♥️

    Avatar
    Gizem

    Sağlıklı zihinle yaş alma konusunun ailemizde canlı örneği mevcut 🙂 Her ay birkaç kitap bitiren 97 yaşındaki cumhuriyet kadını, emekli öğretmen anneannemize değinmişsiniz adeta yazınızda 📚🥰 çok ama çok haklısınız, herkese ulaşması dileğiyle, kaleminize sağlık! 🙏🏻♥️

    Avatar
    Bahadir

    Cok onemli bir konuya deginmissiniz, okumayan insan kendisini ifade etmekte de zorlanir. Kitap onerilerinin devamini bekliyoruz. Ayrica Schopenhauer’in “okumaya ve okumuslara dair” eserine de deginmeniz dilegiyle, kaleminize saglik.

    Avatar
    Ebru Dartar

    Keyifle okudum. Ve çok doğru. Ama maalesef beyni uyuşturan faaliyetler daha çok teşvik ediliyor. Kitap okumayı çok seven biri olarak sesinizin daha çok duyulmasını diliyorum🙏.

    Avatar
    Cocuklacocuk - Özlem

    Yılda sadece 6 saat çok çarpıcı ve üzücü bir veri😔
    Kitap okumak için pek çok sebep varken , okumayanların sundukları gerekçeler o kadar cılız ki …

    Avatar
    Işıl Erem

    Idolumsunuz ve mutlaka karşılaşıp kitap üzerine sohbet etmek kahve içmek istiyorum çok aşırı hayranlık ve sevgiler 🩷💚🩵💛🧡🍀🌻🍀🌻📚📚📚📚📚

    Avatar
    Yeşim G

    Instagramda sizi takip ediyorum, verdiğiniz kitap tavsiyeleri ile son bir senemi cok daha dolu dolu geçirmeme vesile oldunuz. Artık yazıdıklarınıza ulaşabileceğimizi bilmek de güzel oldu.

      Avatar
      R.M.

      Cok cok güzel yazmıssınız. Okumak iyileştirir 🥰 “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıyken, hayal gücü tüm dünyayı kapsar.” – Albert Einstein
      Umarım cocuklarımız da kitaplarla birlikte büyür 😍

Leave a Reply