Kış olimpiyatlarının sevilen bir oyunu olan Körling, nasıl oynanıldığını bilmediğimiz, ancak televizyonda bir kez olsun izlediğimiz bir oyun. ‘Körling nedir?’ diye sorulduğunda en iyi bilenin bile yaptığı yorum, ‘bir çember var, o çemberin ortasına taşını en yakın koyan kazanıyor’ oluyor.
İşte bu yazıda buz pisti üzerinde oynanan ve ilk ortaya çıkışı çok eski zamanlara dayanan körlingin ne olduğunu, nasıl oynandığını ve kurallarının neler olduğu gibi konulara değineceğiz.
KÖRLİNG NEDİR?
Körlingten kısaca bahsedecek olursak, bir buz pisti üzerinde dörderli takım halinde oynanan, bir kış sporudur. Son yıllarda hayran kitlesini de artıran körling, bazı gençler arasında da ilgi çekmeye ve takip edilmeye başlandı. Sadece fiziksel beceri değil, strateji ve zeka isteyen bir oyun olduğu için buz satrancı olarak da adlandıranlar var. Amaç ise toplam atış sayısı sonunda hedefe en yakın isabeti yapan takım kazanır.
KÖRLİNGİN TARİHİ
Coğrafi şartlara en uygun ülkelerden biri olan İskoçya ve Kanada’da oynanan körlingin tarihi 1500’lü yıllara kadar dayanıyor. Tahminlere göre İskoçya’nın donmuş göllerinde oynandığı düşünülen körling, zaman içerisinde olimpiyat bünyesine kadar alındı. Birçok ülkede oynanmaya başlayan körling, profesyonel federasyonların kurulmasıyla daha da popülerliğini artırmaya başladı.
KÖRLİNG NASIL OYNANIR?
Körling buz üstündeki taşın, hedefin içerisine yerleştirmek gibi basit bir oyun olduğunu düşünenler olacaktır. Ancak oyunda strateji gerektiren birçok nokta bulunuyor.
a) Körling buz pisti üzerinde dörder kişilik takımlar halinde oynanıyor. Takımlarda bir kişi taşı atmakla görevliyken, bir kişi de gözlemci olarak bulunuyor. Diğer iki kişi ise taşın önünü süpürüyor.
b) Ev diye adlandırılan pistin ucunda bir hedef yer alıyor. Atıcı taşı o hedefin tam ortasına yerleştirmeye çalışıyor. Ancak atılan taşın tam hedefe yerleştirmek, rakibin taşını merkezden uzaklaştırmak ve rakibinin bir sonraki hamlesini tahmin etmek körlingi stratejik bir oyun haline getiriyor. Bu sebeple körling için ‘buz satrancı’ diyorlar.
c) Takımlar sırasıyla kendi taşlarını atıyor. Atıcı taşını takım arkadaşlarının da yönlendirmesiyle hedefe doğru bırakıyor. Süpürücü iki kişi ise taşın hızını artırma ve hedefi bulma konusunda yardımcı oluyor.
d) Oyun sonunda her iki takımın yolladığı taşların hedefe olan yakınlığına bakılıyor. Hedefe yakın taş sayısı rakibininkini geçen takım, müsabakanın galibi ilan ediliyor.
KÖRLİNGİN KURALLARI NELERDİR?
Körling artık olimpik bir olması nedeniyle karşılaşmalar federasyonların belirlediği kurallara istinaden ilerliyor.
Buz pistinde oynanan alana ‘rink’ adı verilen körlingte, alanın boyutu 42 x 4,3 metre olmak zorunda. Ringin uç kısmında ise ‘ev’ adı verilen hedef bölümü var. Aynı zamanda rink alanının -6 derece sıcaklıkta sabit salması gerekiyor. Çünkü sıcaklık arttığında ya da düştüğünde körling taşının sürtünme performansı da değişkenlik göstermiş oluyor. Oyunda adaletsizlik yaşanmaması için bu kurala önem gösteriliyor.
Körling taşı veya diğer adıyla körling güllesi en fazla 19,96 kilogram ve granitten olması gerekiyor.
Körling taşlarının üzerindeki renkler, takımları ifade ediyor. Maç sonunda değerlendirme yapılırken hangi taşın hangi takıma ait olduğu bilgisine bu renkler sayesinde ulaşılıyor. Öte yandan körling oyuncuları özel ekipman ve kıyafet kullanmaları zorunlu.
Körling müsabakası esnasında atış yapacak olan oyuncunun, hog ismi verilen çizgiyi geçmeden önce gülleyi elinden çıkarması gerekiyor. Çizgi geçildikten sonra yapılan atışlar faul olarak kabul ediliyor ve sonucu değerlendirmeye alınmıyor.
Atıcıların körling taşını ellerinden çıkarmak için kısıtlı bir süresi bulunuyor. Kendilerine tanınan sürede atışını gerçekleştiremeyen oyuncular, atış yapma haklarını yitiriyor ve atış kullanma sırası karşı takıma geçiyor.
Körling müsabakaları, toplam 10 oyundan oluşuyor ve 73 dakika sürüyor. Her iki takım da birer kez 1 dakikalık mola kullanabilirken oyunlar arasında başka bir mola bulunmuyor. Normal sürenin beraberlikle sonuçlanması durumunda ise 10 dakikalık ek bir uzatma devresi oynanıyor.
Taşların hedefe olan yakınlığı, atışların tamamı bittikten sonra ölçülüyor. Bu sayede körling oyuncuları, son ana kadar rakibin taşını hedeften uzaklaştırma ve kendi taşını hedefe yaklaştırma şansına sahip olabiliyor.