1 Nisan 2024

Konut krizi tüm dünyayı etkisi altına alıyor!

Ceren Akkuş
Ceren Akkuş Editör
Önce pandemi, ardından ülkeler arası krizler… Büyüğünden küçüğüne dünyadaki tüm gelişmeler ekonomiyi etkiledikten sonra bizim hayatımızı yönlendirmeye başlıyor! Yüksek kiralar, konut krizlerine sebep oluyor ve bu tüm dünyanın ortak sorunu haline geliyor.

Türkiye’nin pandemiden sonra konut kiralarındaki normalin üzerindeki artışları devam ediyordu. Ancak yüzde 25 sınırlaması getirilince bu artış durdu ve düşüş yaşandı…

İNGİLTERE

Konut kiralarındaki artışlar sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı ve diğer ülkelerde de artış gösterdi. Bunlardan biri İngiltere. Konut kiraları 2023 yılında yüzde 24 oranında artış gösterdi. Bunun yanında Londra, konut kiralarında 2 bin 253 Sterlin ile zirvede. Ülkede ilk kez konut alacakların ödediği aylık para 1231 Sterlin oldu. Ortalama kira fiyatları da 1258 Sterlin oldu. Aradaki fark ise 2019 yılından bu yana ilk kez bu kadar geriledi. Böylelikle, Birleşik Krallık’ta ortalama konut kiraları 2023’te önceki yıla göre yüzde 24,2 arttı. Konut kirasındaki artış son 10 yılda yüzde 82 oldu.

Avrupa’nın diğer şehirlerine baktığımızda ise konut yapımındaki yetersizlik ve talebin artması bir dengesizlik yaratırken kira artışlarındaki en büyük sebep oluyor. Buna bir de yüksek enflasyon ve faiz oranları da eklenince inşaat maliyetleri de göz önünde bulundurulunca konut piyasasını daha da zor bir sürece itiyor.

ALMANYA

Rusya – Ukrayna krizinin devam etmesi de Ukrayna’dan göçü hızlandırıyor. Bu da Almanya’da kiralık dairelerde bir krize sebep oluyor. Özellikle Almanya’nın başkenti Berlin’de aylarca bekleyişte oldukları belirtiliyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmak sadece Türkiye’de zor değil. Artık Avrupa ülkelerinde de imkansız gibi duruyor. Almanya’da nüfus arttıkça konut bulmak zorlaşıyor. Halihazırda piyasanın dengelenmesi için 700 binden fazla konuta ihtiyaç var. Ayrıca Almanya’ya ciddi oranda bir mülteci akını da söz konusu. 20 yılın en yüksek enflasyonu yaşanıyor.

AVUSTURYA

Avusturya’da da durum farklı değil. Başkent şehri Viyana’da konut kiraları metrekare başına 17 ile 20 arasında değişiyor. Bu bölgede ortalamanın altında para kazanan kişi çok olduğundan devletin desteği ile belediye dairelerinde yaşıyorlar. Bu konutlarda yaşayan insanların oranı ise son üç yılda yüzde 26 arttı.

DANİMARKA

Burada da ülke yönetimi, kira artışlarını engellemek için yasaları değiştirdi. Hükümet üç yıl boyunca Blackstone Yasası’nı uyguladı. Bu yasa ile konut sahibi kişiler ev satın aldıktan sonra beş yıl boyunca kirayı arttıramayacak. Ancak buna rağmen piyasada sadece yüzde 5 etkili oldu ve şehirdeki konut sorunu devam etti.

FRANSA

Fransa’da da giderlerin başında kira ödemeleri geliyor. Başkent Paris’te özellikle artış gösteren ev fiyatları, dar ve orta gelirli aileler için büyük sorun teşkil ediyor. Kiralık ev bulmakta da zorlanıyorlar. Ayrıca Fransa’da 4,15 milyon kişi barınma sorunu yaşıyor. Evsiz insanların sayısı son 10 yılda yüzde 140 artış gösterdi.

 HOLLANDA

Bu ülkede son yıllarda özellikle en çok göçün yaşandığı yer. Çoğunlukla öğrenciler ve turistlerin geldiği Amsterdam, Utrecht, Lahey ve Rotterdam şehirlerinde konut sorunu yaşanıyor. Bu noktada hükümetin de artan konut fiyatlarına karşı bir şey yapamaması da protestolara neden oluyor. Hollanda pandemiden en çok etkilenen bölgelerden biri oldu. Son 10 yılda da Amsterdam nüfusunun 100 bin artarak 883 bine gelmesiyle konut fiyatları da iki katına çıktı.

İSPANYA

Burada da hükümet ilk kez kira fiyatlarındaki artışa müdahale etti. Dairelerini boş tutan ev sahiplerine de sert baskılar devam ediyor. Ancak bunlara rağmen fiyatlar artıyor. İspanya’da konut sorununun en fazla olduğu yer Madrid ve Barcelona kentleri. Sebebi de çok fazla göç alması ve turistlerin yoğun olması.

YUNANİSTAN

Yunanistan, 2009 yılında yaşadığı ekonomik krizden oldukça etkilendi. 2010’lu yıllarda kiralarda ve konutlarda ciddi düşüş yaşandı. Ancak son yıllarda aksine kira fiyatlarında yüzde 30 artış gerçekleşti. Yunanistan’da kısa süreli kiralama yöntemi piyasanın kızışmasına neden oluyor. Özellikle de kriz döneminde merkezi yerlerden ucuza konutlar satın alınıp, tadilatla yenilenip turizm sektörü için kullanılıyor. Bu da o bölgede yaşayan insanlar için oldukça zor bir durum haline geliyor.

GÜNEY KORE

Güney Kore’de de geçen yıla oranla konut kiralarında yüzde 15,38 oranında artış oldu. Güney Kore yaşam standartları konusunda Avrupa ülkelerine kıyasla daha küçük yaşam alanlarına sahip. Yalnız yaşayan aile bireyleri küçük alanları tercih ediyor. Güney Kore’de yeni gelen zamlarla birlikte 26 metrekarelik bir dairenin fiyatı 900 bin won (21 bin 512 TL) dan başlıyor. Son artışlar sonrası Güney Kore’de 2011 yılından itibaren en yüksek kira artışı yaşanıyor.