James Webb Uzay Teleskobu, Şimdiye kadar inşa edilmiş en gelişmiş ve güçlü uzay gözlemevlerinden biridir. İşte James Webb Teleskobu hakkında bilinmeyenler…
NASA’nın ikinci yöneticisi James E. Webb’in adını taşıyan teleskop, 25 Aralık 2021’de fırlatıldı. Son yörüngesine ulaşması yaklaşık 29 gün sürdü. Temmuz 2022’de ilk görüntüleri servis edildi. JWST’nin ilk görüntülerinde galaksilerin, bulutsuların ve uzak gezegenlerin nefes kesici ayrıntılarını ortaya koymuştu. Teleskoptan gelen görüntülerle daha önce evrenin hiç görülmemiş yanlarını ve özelliklerini gördük.
JWST’nin ilk aynası 6,5 metre genişliğinde ve bu onun Hubble Uzay Teleskobu’nun aynasından 2,5 kat daha büyük olduğunu gösteriyor. Hubble’ın aksine JWST evreni kızılötesi ışıkta gözlemliyor ve bu sayede diğer teleskopların göremediği nesneleri ve olayları inceleyebiliyor.
Teleskop milyarlarca yıl boyunca yolculuk den ışığı gözlemleyerek geçmişe bakabiliyor. JWST’in geliştirilme amacı da zaten evrenin ilk galaksierini bulup incelemek. JWST’nin beş katmanlı güneş kalkanı yaklaşık bir tenis kortu büyüklüğünde ve kendini güneş ışınından koruyarak -233 santigrat derece sıcaklıkta tutuyor.
Dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki ikinci Lagrange Noktası’nın yörüngesindedir. Bu sabit konum teleskobun Güneş, Dünya ve Ay’ı arkasında tutmasını sağlıyor. JWST’nin temel görevlerinden biri yaşam belirtileri açısından dış gezegenlerin atmosferini analiz etmektir. Başlangıçta 10 yıl çalışması beklenen JWST’nin yolculuğu sorasındaki yakıt verimliliği, potansiyel olarak 20 yıldan fazla çalışabileceğini gösteriyor.