8 Kasım 2024

İstanbul semtlerinin ilginç hikayeleri

İstanbul'un muazzam güzellikteki semtleri ve ilçelerinin bazılarının adları ilginçtir ve nereden geldikleri hep düşünülür. İşte Bazı semtler ve adlarının hikayeleri...

İstanbul’un birbirinden güzel ve birbirinden ayrı öneme sahip olan semtleri ve ilçelerinin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? İster Anadolu yakası, ister Avrupa yakası olsun her semtin kendine özgü bir adı ve özelliği var. İşte semtler ve adları…

KADIKÖY: Fatih Sultan Mehmet 1453’te İstanbul’u fethettiği dönemlerde İstanbul Kadısını Kadıköy’e yerleştirmesiyle adını alır.

TAKSİM: Osmanlı zamanında sucuların suyu halka taksim ettikleri yer olduğu için adını taksim etmekten alıyor.

KAZLIÇEŞME: İstanbul’un fethi sırasında su sıkıntısı çekildiği dönemlerde halkın uçuşan kazların peşlerinde gittiği ve su bulmaya çalıştıkları dönemlerde semt Kazlıçeşme olarak anılmaya başlamıştır.

AYRILIKÇEŞMESİ: Osmanlı’dan doğuya yönelen kervanların ve seferlerin İstanbul’dan ayrılış noktası olarak inşa edilmiş ve bu isim semt adı olarak kalmıştır.

ŞİŞLİ: Şiş yapımı ile uğraşan bir ailenin orada yaşamasıyla Şişli olarak kalır.

BEYOĞLU: İslamiyet’i kabul edip İstanbul’da oturmaya başlayan Pontus Prensinden adını alıyor.

EMİNÖNÜ: Semt adını orada bulunan Gümrük Emirliği’nden alıyor.

BEBEK: Fatih Sultan Mehmet’in bölgeyi koruması için gönderdiği Bölük Başı’nın lakabının Bebek olmasıyla ilçeye Bebek adı verilmiştir.

ŞAŞKINBAKKAL: Henüz az insanın yaşadığı dönemlerde yaz günleri denize gelenlerin bakkal olmaz burada diye söylenmeleri ve bunun yayılmasıyla adı Şaşkınbakkal olarak kaldı.

CADDEBOSTAN: Bostanı bol olan semte cadılar dolaştığına dair söylenti vardı. İlk zamanlar o yüzden Cadı bostanı olarak anılmaya başlamıştır. Piyade Feriki Cemal Paşa bu bostanları alıp yerleşince semtin adı Cadı bostanından Caddebostan’a dönüştü.

KANDİLLİ: VI. Murat şehzadelerinden birinin doğuşu münasebetiyle 7 gece kandil yaktırdı. Semt adını yanan kandillerden aldı.

OKMEYDANI: İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in Otağını kurduğu semtin adıdır.

BAĞDAT CADDESİ: VI. Murat’ın Bağdat Seferi için geçtiği yola halk tarafından Bağdat Caddesi adı verildi.

GALATA: Denize inen yol anlamına gelir. Semtin de denize inen yolları olması nedeniyle semte Galata adı verilir.

MALTEPE: Türkler eskiden içinde hazine bulunan höyük ve tepelere Maltepe derlerdi. Maltepe’nin de ismi bu yüzden aldığı düşünülür.

BALAT: Rumcada saray anlamına gelen palat adından alır.

KARTAL: Bizans Döneminde Kartalimen olarak anılan Kartal, bir başka söylentiye göre küçük balıkçı köyü olarak anılan semtteki adı Kartelini olan balıkçıdan aldığı söylenilir.

 

 

 

 

 

 

TAGS: