12 Mart 2024

HÜRKUŞ’tan KAAN’a: Türkiye havacılıkta altın çağını yaşıyor

Türkiye, son yıllarda savunma ve havacılık sanayisinde önemli bir dönüşüm geçirerek uluslararası alanda dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. İşte HÜRKUŞ'tan KAAN'a gökyüzündeki milli kanatlarımız...

Son dönemde Türkiye’nin özellikle yerli ve milli savunma sanayi projeleriyle havacılık alanında gösterdiği başarılar dünyada da büyük yankı uyandırıyor. Bu başarıların ardında Türkiye’nin stratejik ve hedef odaklı bir yaklaşımla gerçekleştirdiği yenilikçi projeler ve yatırımlar bulunuyor.

Temel eğitim uçağı HÜRKUŞ ile başlayan bu serüven, insanlı ve insansız hava araçlarıyla atılan adımlarla son olarak milli muharip uçak KAAN ile zirveye ulaştı.

HÜRKUŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, 29 Ağustos 2013’te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçak, günümüze kadar geçen sürede eklenen donanımlarla önemli yetenekler kazandı ve ihracat başarılarına ulaştı.

 

BAYRAKTAR TB2

Baykar tarafından geliştirilen ve küresel pazarda en fazla ülkeye ihraç edilen Bayraktar TB2, İHA/SİHA olma unvanıyla savunma sanayisi alanında şirketi bir numara hâline getirdi. 29 Nisan 2014’te gökyüzüyle buluşan insansız hava aracı, yurt içi ve yurt dışındaki güvenlik operasyonlarında etkin olarak kullanıldı. Bayraktar TB2, özellikle Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ Savaşı’nda ve Ukrayna-Rusya arasındaki savaşta üstlendiği rollerle “dünya muharebe tarihinde paradigma değiştiren” hava aracı olarak nitelendirildi.

AKSUNGUR

TUSAŞ tarafından 18 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesiyle istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz gibi donanımlara sahip olan insansız hava aracı AKSUNGUR, 20 Mart 2019’da ilk kez uçtu. Bunun yanı sıra, Türkiye’de farklı kuvvetlerin envanterine girerek ihraç edilmeye başlandı.

AKINCI TİHA

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ise 6 Aralık 2019’da ilk kez havalandı. Günümüze kadar Türk havacılık tarihi açısından sayısız rekora imza atan AKINCI TİHA, ihracat sektöründe de büyük başarı elde etti.

Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacak olan AKINCI TİHA, bu anlaşmayla Türkiye’nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatının gerçekleştirilmesini sağladı.

KIZILELMA

Baykar’ın özgün kaynaklarıyla geliştirdiği insansız savaş uçağı KIZILELMA, 14 Aralık 2022’de ilk kez gökyüzüne çıktı. Geliştirme ve üretim faaliyetleri günümüzde de devam eden KIZILELMA’nın bu yıl seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca hava-yer görevlerinin yanı sıra entegre edilecek yapay zekâ donanımıyla hava-hava muharebesini de icra edebilecek.

KIZILELMA, insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlükle Türkiye için güç çarpanı olacak.

HÜRJET

TUSAŞ tarafından geliştirilen eğitim uçağı HÜRJET, 25 Nisan 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Hâlâ uçuş testlerine devam eden HÜRJET’in Hafif Taarruz Uçağı, Jet Eğitim Uçağı, Akrotim Gösteri Uçağı, Harbe Hazırlık Uçağı, Read Aircraft ve Uçak Gemisi versiyonları bulunuyor.

Bunun yanı sıra üst irtifa limiti 45 bin fit olan HÜRJET, ses hızının yaklaşık 1,5 katı hızda uçuş yapabilme kabiliyetiyle görev yapacak.

BAYRAKTAR TB3

Bayraktar gökyüzü ile buluşturduğu son silahlı insansız hava aracı olan TB3, 27 Ekim 2023’te ilk uçuşunu yaptı. TUSAŞ Motor Sanayii tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan TB3, katlanabilen kanat özelliğiyle kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme özelliğine sahip bir SİHA olacak.

ANKA III

TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA III, ilk kez 28 Aralık 2023’te gökyüzü ile buluştu. Türkiye’nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu İHA’sı olan ANKA III’ü geliştirme çabaları devam ediyor. Yeni nesil bir sisteme sahip olan uçak, keşif, gözetleme, istihbarat, farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz, hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak, İHA’larına angaje olarak av taraması, düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme, hava ve karada dost kuvvetlere himaye, sinyal ve haberleşme istihbarat, elektronik harp, diğer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi bir çok görevi yerine getirebilecek.

KAAN

Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024’te gerçekleştirdi.

KAAN ile Türkiye, 5. nesil uçak üretebilen sınırlı sayıda ülkeler arasına adını yazdıracak. Pilotlarının uçak bilgisayar olarak nitelendirdikleri KAAN, teknolojinin sunduğu en güncel yetenekleri bünyesinde barındıracak.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.