Adını Hollanda’da lale çiftliğinde çalışıp emekli olan bir çiftçiden alan yapay zekalı robot Theo, bahar döneminde renk cümbüşü sunan lale bahçelerinde virüslere ve hastalıklara karşı laleleri koruyor. Theo, hastalıklı ve virüslü lale soğanını tespit edip imhasını gerçekleştiriyor.
BİRÇOK SORUNU ORTADAN KALDIRIYOR
Theo haftanın her günü gece gündüz demeden lale tarlalarında laleleri denetliyor. Sıradan bir çiftçi için Hollanda lale tarlalarında tek tek çiçeklerde hastalık olup olmadığını kontrol etmek son derece yıpratıcı ve zaman alan bir iş olduğu kadar çalışanlarda sürekli eğilip kalkmaktan dolayı omurga rahatsızlıklarına bile neden olabiliyor. Theo‘daki yapay zeka işte tüm bu sorunları ortadan kaldırıyor ve sağlıklı bir lale üretimi için tüm kontrolleri hatasız yapıyor. Şuan sadece 45 çiftçinin kullandığı robotun satış fiyatı ise 185 bin Euro (6.443.783,10 Türk Lirası)
VİRÜSLÜ VEYA HASTALIKLI LALELERİ BULUYOR
Bahar dönemi geldiğinde gece gündüz demeden Theo, lale tarlalarına girerek sarı ve kırmızı “goudstuk” türü lale sıraları boyunca her bitkiyi kontrol ederek ilerliyor ve hastalık ya da virüs tespit ettiği hasarlı soğanları öldürüyor. Ölü soğanlar, hasat edildikten sonra bir tasnif deposunda toplanıyor. Virüs veya hastalık bulaşmış soğanlar, sağlam lalelerin arasından temizlenmezse sağlam lalelerin çiçekleri daha küçük ve zayıf kalıyor veya hiç çiçek açamaz hale geliyor.
FİYATI SPOR ARABAYLA YARIŞSA DA HIZI AYNI DEĞİL
Baktığımızda Theo, fiyatıyla spor arabayla yarışsa da bir spor arabadan çok daha yavaş ve tarlalarda hızı saatte 0,6 mili buluyor. Theo, sadece virüs aramakla kalmıyor, lale çiçeklerinde tırtıl izi ve çizgili hastalıklı çiçekleri de arayıp buluyor. Theo‘nun ön tarafında kameralar bulunuyor. Bu kameralar aynı anda binlerce laleyi çekebiliyor. Daha sonra yapay zeka fotoğrafı çekilen lalenin hasta olup olmayacağını belirliyor. Theo‘yu kullanan çiftçiler, Theo’nun yaptığı işe ‘hassas tarım’ adını veriyor.