Gün geçmiyor ki, yapay zekanın kullanım alanlarına ilişkin ilginç gelişmeler yaşanmasın. bugün birçok alanda kullandığımız yapay zeka, artık sağlık alanında da kendini ispatlayacak gibi. Zira ABD’li bilim insanların geliştirdiği bir yapay göz hastalıklarını belirlemede diğer görüntüleme cihazlarından 3,5 kat daha iyi sonuç aldılar.
100 KAT DAHA HIZLI
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki (NIH) araştırmacıların göz hastalıklarında çığır açacak bir çalışmaya imza attılar. Araştırmacılar, gözlerin yeni nesil görüntülemesini sağlamak için yapay zekayı uygulamaya başladıklarını açıkladılar. Araştırmacılara göre yapay zeka ile görüntüleme 100 kat daha hızlı ve görüntü kontrastını 3,5 kat artırıyor. Yapay zekanın kullanıldığı yeni görüntüleme tekniği ile göze bağlı olarak makula dejenerasyonu ve diğer retina olasılıklarını değerlendirmeleri için daha iyi bir sonuç elde ediliyor.
ÇOK KONUŞULMAYA BAŞLANDI
Araştırmacıların, optik koherens tomografiye (OCT) dayalı görüntüleme cihazlarının daha iyi tespit etmelerini sağlamak için geliştirdiği uyarlanabilir optik (AO) adı verilen teknolojide paralel parçalayıcı üretken zarf ağı (P-GAN) adı verilen, derin bir bilgi kapasitesi olan yeni bir yapay zeka tabanlı yöntemi şimdiden çok konuşuluyor.
Ekip, P-GAN ağını, her birine karşılık gelen benekli orijinaliyle eşleştirilen, dayanıklı retinanın kesiti bir doku katmanı olan insan retinal pigment epitelinin manuel olarak analiz edilmiş yaklaşık 6.000 AO-OCT ile elde edilmiş veri ile besledi. Bu sayede gözde normal cihazlarla tespit edilemeyen göz rahatsızlıkları da tespit edilmeye başlandı.