29 Mart 2024

Gemilere ‘KUŞKAPANI’, KAAN’a iniş takımı: Milli teknolojiler ‘Altınay’ ile güç kazanıyor

Okan Güleş
Okan Güleş Bilim ve Teknoloji editörü
Savunma sanayimizde yerli ve milli projelerin sayısı giderek artarken, bunların alt yüklenecileri de çok önemli roller üstleniyor. Altınay Savunma Teknolojileri AŞ'nin bünyesinde bulunduğu Altınay Teknoloji Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, alt yüklenicilerin yerli savunma sanayi projelerindeki rolüne ilişkin açıklamada bulundu.

Türk savunma sanayisi, özellikle son birkaç yıl içinde öylesine bir noktaya geldi ki; artık tüm dünya bunu konuşur oldu. İHA/SİHA, denizaltı, dronlar ve savunma sistemlerimiz ülkemizin savunmasında çok önemli roller oynuyor.

Ancak bunlar sadece görünen yüzü; arka planda alt yüklenicilerin de rolü bir o kadar fazla ve tüm bu saydığımız yerli teknolojilerimizin hemen hemen asıl ihtiyaçları bu yükleniciler tarafından karşılanıyor. 

ALT YÜKLENİCİLER, SAVUNMA SANAYİMİZ İÇİN OLMAZSA OLMAZLARDAN

KAAN’ın alt yüklenicilerinden Altınay Savunma Teknolojileri AŞ’nin bünyesinde bulunduğu Altınay Teknoloji Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, alt yüklenicilerin yerli savunma sanayi projelerindeki rolüne ilişkin açıklamada bulundu.

Hakan Altınay, Türk savunma sanayisinin sahip olduğu teknolojik yetkinliğin, özellikle son 20 yılda yapılmış çalışmaların büyük bir iradeyle arkasında durulmasıyla gerçekleştiğini vurguladı.

ZIRHLI MODERNİZASYONUNDA ÖZGÜN ÜRÜNLER GELİŞTİRİLDİ

Konuşmalarına devam eden Altınay, “Türkiye’nin ilk sanayi robotunu geliştiren firmayız. Hareket, kontrol, hassas mekanizma tekniği konularında 30 yıllık önemli bir kazanıma sahibiz. 30 yılda 10 milyon saatlik AR-GE birikimine ulaştık. 1000’in üzerinde çalışanımız var.” dedi. 

HAVA VE DENİZ PLATFORMLARI MİLLİ TEKNOLOJİLERLE DONATILDI

2011’de havacılık alanında teknolojiler geliştirmeye başlayan Altınay şirketi, Türkiye’deki pek çok proje için çok önemli platformlar üretti. Altınay da bu kritik rollerini ifade ederken açıklamalarına şöyle devam etti:

“Şu anda Türkiye’nin en geniş hava aracı ailesine sahibiz. Mikro, mini, hafif, orta ve ağır sınıf olmak üzere 12 ayrı üründe hava aracı geliştiren bir altyapımız var. ASELSAN ile ortak DASAL firmamızla, bir cepte rahatlıkla taşıyabileceğiniz hava aracından yaklaşık 700 kilogram ağırlığında, faydalı yükü 200 kilograma kadar olan geniş bir ürün yelpazesi içinde ürünler geliştiriyoruz.’’

TUSAŞLA BİRLİKTE TAAC ŞİRKETİ KURULDU

Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçaklarına yönelik Taac ile TUSAŞ ortaklığında çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda milli savaş uçaklarının ihtiyacı olan uçağı havada tutan bütün uçuş kontrol eyleyicileri her iki şirket tarafından geliştirildi.

TAAC’ın ayrıca dünyada sadece uçak yapabilen ülkelerin geliştirdiği, yerde uçmayacak şekilde fakat uçuş simülasyonunun yapıldığı Demir Kuş Test Sistemi’ni geliştirdiğine değinen Altınay, milli muharip uçak KAAN’ın iniş takımlarının da TAAC tarafından yapıldığını vurguladı.

KUŞKAPANI DA ALTINAY TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ

Yukarıdaki çalışmalara ek olarak Altınay, milli gemiye inen helikopterleri güvenli şekilde yakalayıp geminin içine alan KUŞKAPANI sistemini de geliştirdiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“3 yıl öncesine kadar Türkiye bu ürünleri yurt dışından alıyordu fakat sonra ülkemize bununla alakalı bir sınırlama getirildi. 2 yıllık bir çalışmayla gerçekleştirdik ve TCG İstanbul fırkateynimizde helikopter yakalama sistemimizi başarıyla devreye aldık. Bütün milli gemi platformlarımızda da geliştirdiğimiz KUŞKAPANI’mızı başarılı şekilde uygulamak için çalışıyoruz.”