Güneşin yükseldiği topraklar Japonya’nın en görkemli dağı Fuji, tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Güneşin doğuşuna, doğduğu ilk yerden tanık olma ayrıcalığını ne yazık ki herkes yaşayamıyor. Yaşamak isteyenler için de sizlere Fuji Dağı’nı anlatmak istedim. Bölge sakinleri Fuji Dağı’na bir kere çıkıp dilek dileyenlerin dileklerinin gerçekleştiğini, dileği gerçekleşen kişilerin yeniden Fuji’yi görmeden ölmediklerini, yaşamlarının hangi yılında olurlarsa olsunlar Fuji’yi yeniden göreceklerini iddia ediyor. Yüzyıllarca Fuji Dağı’na çıkmak ücretsizdi ama hükümet bir takım değişikliğe giderek Fuji Dağı’na tırmanmaya ücret tarifesi getirdi.
İMPARATORUN ÖLÜMSÜZ AŞKINI SİMGELİYOR
Efsaneye göre dolunaylı bir gecede Kaguya adlı bir genç kız Fuji Dağı’nın tepesinde devasa bir ışığa dikkat kesilir. Genç kız Fuji Dağı’na çıkar. Söylenilenlere göre Ay’ın sakinleri onu Ay’a çağırırlar. O sırada genç kıza aşık olan imparator ona bir mektup yazar ve Fuji Dağı’nın en tepesine mektubu yollar. Japon askerler dumanın Ay’a kadar ulaşacağını böylelikle imparatorun sözlerini Kaguya’nın okuyabileceğini ümit ederek mektubu yakarlar. Askerlerin bu hareketi imparatora ölümsüzlüğü getirir fakat imparator ölümsüz olmak istemez. O dönemden itibaren Fuji Dağı ne zaman püskürse içinden çıkan lavlar Kaguya’ya sonsuz bir aşk mesajı taşır. Dağın ölümsüz olarak anılması da bu efsaneden gelir.
JAPONLAR FUJI’DEN VAZGEÇEMİYOR
2024 yılı Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinin turizm açısından popüler olacağı bir yıl olarak öngörülüyor. Sakura zamanının da gelmesiyle birlikte Kyoto, Nara gibi popüler turistik yerler oldukça kalabalıklaşmaya başladı. Çok bilinmedik güzel ama ücra, daha az popüler yerleri ne yazık ki henüz yabancı turistler tarafından talep görmese de pek çok turist Japonya’nın en ünlü simgesi olan Fuji Dağı’nda yürüyüş yapma alışkanlığından vazgeçemiyor.
Dağ, yıl boyunca tırmanışa açık ancak resmi tırmanış sezonu Temmuz ve Ağustos ayları. Ekim’den Mayıs ayına kadar yağışlar nedeniyle tırmanmak tehlikeli olduğundan yerel yetkililer olası kaza durumlarında sorumluluk kabul etmiyor. Yazın ise gerek yurt dışından gerekse ülkenin dört bir tarafından gelen, her yaştan Japon aileleriyle zirveye çıkılıyor. 1988’de, 64 yaşındaki oğluyla zirveye ulaşan, 101 yaşındaki Teiichi Igarashi dağa tırmanan en yaşlı kişi unvanına sahip tek isim.
MALZEMELERİ FUJI’DEKİ İSTASYONDAN ALABİLİRSİNİZ
Fuji Dağı gezinizi planlarken, özellikle ilk kez tırmanacaksanız bilmeniz gereken pek çok şey olmasına rağmen artık yeni tur paketleri ve kayıtları geliyor. Öte yandan tırmanmak için gerekli malzemeler; yağmurluk, uygun ayakkabı, baş feneri ve tırmanış çubukları. Eğer ‘Ben bu malzemeleri yanımda taşımak istemiyorum ama yine de tırmanmak istiyorum.’ derseniz, tırmanışa uygun malzemeleri Fuji’deki tırmanış istasyonlarında bulunan marketlerden de temin edebiliyorsunuz.
Tırmanış hafif bir düzlükle başlıyor. Zirve ile tırmanış başlangıcı arasında 9 istasyon bulunuyor. İlk istasyon 2 bin 400 metrede yer alıyor. Altıncı istasyondan itibaren volkanik zeminde dikey yürüyüş başlıyor. Zemin oldukça kaygan olduğundan ayakkabı seçiminiz burada çok önemli oluyor. Normal koşullarda yağmur olmadığı takdirde tırmanışın büyük kısmı, rahatça basabildiğiniz zeminde gerçekleşiyor. Tırmanmak için tur veya rehbere ihtiyaç yok.
ARTIK TIRMANIŞ ÜCRETLİ
Daha önce Fuji Dağı’na tırmanmak ücretsizdi. 1 Temmuz’da resmi yürüyüş sezonunun başlayacağı andan itibaren, Yoshida parkurundaki tüm tırmanışçıların Fujiyama’nın etekleri ve zirvesinde yürüyüş ayrıcalığı için 2.000 Yen (422,74 Türk lirası) ödemesi gerekecek. Yetkililer alınan ücretleri dağın bakımı ve yürüyüş parkurlarının onarımı için kullanacaklarını açıkladılar.
UNESCO miras alanına kayıtlı dağa 2019 yılından beri yaklaşık 5 milyon kişi tırmandı. 2023 yılında dağa tırmanabilmek için uzun kuyruklarda beklemeniz gerekiyordu. Dağın eteklerine eğer sandaletleriniz ve kısa pantolonlarınızla çıkıp yürümeyi planlıyorsanız hata etmiş olursunuz. Zira güneş ışığıyla aydınlanan dağ, pek de sıcak değil.