14 Mayıs 2024

Filistin’den Türkiye’ye, Ukrayna’dan yapay zekaya… Asya Kısa Film Festivali çok konuşulacak

Asya Kısa Film Festivali bu yılki, 'Hayatınızı anlatın' temasıyla birbirinden iddialı ve dikkat çekici yapımlarla çok konuşulacak. Festivalde, Filistin, Ukrayna gibi bölgelerin yanı sıra Türkiye'de meydana gelen depremlerin de anlatıldığı 'Efe' filmi dikkatleri çekiyor. Öte yandan dünyanın ilk yapay zekayla yazılıp yapılan filmi de bu festivalde sahnelenecek.

Cannes, Met Gala derken Asya Kısa film Festivali‘nde bir anda dünyanın gündemine oturdu. Bu yıl festivali farklı kılan ise ilk defa yapay zeka tarafından yazılan bir filmin gösterime girecek olması.

Bu yılki Asya Kısa Film Festivali, dünyada devam eden çatışma ve felaketlerin ortasında küresel düzeyde ışık tutmayı hedeflerken aynı zamanda tamamen yapay zeka tarafından yazılan ilk filmi izleyiciye sunmaya hazırlanıyor. ‘Hayatınızı anlatın’ temasıyla bu seneye damga vurmayı hedefleyen festivalde birbirinden ses getirecek yapımlar yer alıyor. Japon oyuncu Tetsuya Bessho tarafından 1999 yılında kurulan festival, 2000 yılında Akademi Ödülleri için animasyon da dahil olmak üzere birçok kategoride filmin sahnelendiği toplam 5 gün süren Asya’daki tek uluslararası kısa film festivali olma özelliği taşıyor. Festival organizatörlerinin temayı seçerken seçilen filmlerin dağılımı arasında empatiyi, bağlantıyı ve ilhamı teşvik etmek için çok ince eleyip sık dokudukları söylendi.

BİRBİRİNDEN İDDİALI YAPIMLAR VAR

Program kapsamındaki gösterime girecek filmler arasında, Batı Şeria’daki bir Filistinli mülteci kampını konu alan bir Fransız filmi olan “Filistin Adaları” da yer alıyor. Film, kör büyük babalarını, mülteci kamplarını, memleketi Yafa‘dan ayıran İsrail duvarının yıkıldığına inandırmak için yola çıkan Filistinli genç bir ailenin hikayesini anlatıyor. Bu anlamda da tüm gözleri bir anda festivale çekiyor. Yardımcı yönetmen Nour Ben Salem “Filistin Adaları” filmi için, “Bu filmin dram ile komedi arasında ütopik bir hikaye haline geldi” dedi.

Rusya‘nın Ekim 2022’de Kiev‘e yönelik füze saldırısından sağ kurtulanların akıllı telefonlarıyla çektiği görüntülerden yapılan 5 ayrı Ukrayna belgeseli “Siren! Hava Saldırısı Uyarısı! Korunmaya Gidin!”, bir diğer önemli küresel çatışmaya dikkatleri çekiyor. Dünyanın her yanında yaşanılan sorunların kadraja girdiği festivali bu yıl ilginç kılan özelliklerden biri de bu.

Bu arada bir diğer dikkat çeken film ise “Efe”. Yüksek profilli bir saldırı vakasıyla kamuoyuna duyurulduktan sonra Japonya‘nın #MeToo hareketinin sembolü haline gelen gazeteci Shiori Ito‘nun yönettiği ve filme kaydedilen belgesel “Efe”, 6-7 Şubat 2023’teki Türkiye-Suriye depremi sonrası yaşanılan hayatı anlatıyor.

Festivalin dikkat çeken bir diğer filmler ise tamamen yapay zeka tarafından yapılan ilk film olan, Avusturya‘nın parçalı animasyon filmi “The Artificial Conjuring Circle” ve yapay zeka tarafından içeren sanayi mürekkep yıkama tarzı kısa animasyon olan Çin filmi “Dragon Gate”

Katılımcılar, teknolojinin son yıllarda öne çıkan bir tema olduğu bu etkinlikte, yapay zekanın sunduğu özel filmlerin keyfini çıkarabilecek.

HEM ÇEVİRİMİÇİ, HEM HİBRİT

Hem çevrimiçi hem de yüz yüze özelliklerle hibrit biçimde gerçekleşen festivalde, bu yıl 114 farklı ülke ve bölgeden 4 bin 936 başvuru arasından seçilen yaklaşık 270 film gösterilecek.

Bu yılın diğer özellikleri arasında, kısa film yaratıcılarının iş fırsatlarıyla bağlantı kurabileceği çevrimiçi bir pazar yeri olan Life Log Box ve NFT‘ler veya değiştirilemeyen tokenlar aracılığıyla bir festival tanıtım videosu yarışmasında oy kullanılması yer alıyor.

Kısa Kısa Film Festivali ve Asya, 4-17 Haziran arası Tokyo’nun çeşitli mekanlarında gösterime girecek. Bazı filmler 30 Haziran’a kadar çevrimiçi olarak izlenebilecek.