28 Mart 2024

Elektriğimi trafodan değil, camdan alıyorum!

Japon ve İsviçreli bilim insanları cam üzerinde elektrik akımı üretmeyi başardılar. Bu teknoloji sayesinde sürdürülebilir enerji kaynaklarına bir yenisi daha eklendi.

Japon ve İsviçreli bilim insanları, cam üzerinde elektrik akımı üretmeyi başardılar. Bilim insanlarının bu buluşu uzun süre yenilenebilir temiz enerji üretimine yol açabilecek gibi görünüyor.

Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve Lozan’da bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü araştırmacılar, camın desteklediği ultra kısa ışık darbeleri yayan bir femtosaniye lazerle cam üzerinde elektrik akımı oluşturdular. Bilim insanlarının yeni keşifleri Physical Review Applied‘ın web sitesinde yayınlandı.

İsviçre’deki enstitüde Doçent ve Galatea Laboratuvar yöneticisi olarak görev yapan Yves Bellouard, Kyodo News’e keşfin “şaşırtıcı” bir teknolojik yenilik olduğunu, çünkü bir malzemeye hiçbir şey eklemeden elektrik akımı oluşturabildiğini söyledi.

Optik fiberlerin teknolojisinin kullanıldığı endüstriyel bir madde olan tellürit, bilinir olarak güneş panellerinde, farklı kamera türleri üzerinde femtosaniye lazer kullanma deneyimi için kullanılıyordu. Japonya’nın Tohoku Üniversitesi’nde eğitim gören Torun, araştırma sırasında tesadüfen camın üzerinde yarı iletken bir kristal oluşturdu. Araştırmacılar, lazerle kayıtlı bir devre bulunan tellürit camın, ultraviyole özellik taşıdığını ve görünürde reaksiyon olarak bir elektrik akımı oluşturduğunu söyledi.

Enstitüde doçent olan Tetsuo Kishi, “Lazer kullanarak bu tür bir fenomeni görmeyi beklemiyorduk” dedi. Kishi, “Cam, ışığın korunmasına izin veren pasif bir malzemedir, ancak femtosaniye lazer kullanıldıktan sonra cam, yarı iletken gibi elektrik akımını iletebilen aktif bir malzemeye dönüştü” dedi. Kishi, “Camın yapısını biraz daha değiştirerek daha ince ve hafif bir şekilde üreterek daha kullanışlı ve pratik hale getirebiliriz” diye ekledi.