Hiç bir şeye üzüldüğünüzde, strese girdiğinizde ya da değersiz hissettiğinizde kendinizi yemek yerken buldunuz mu? Bu duruma duygusal açlık deniyor. Aslında bedeniniz aç değil, duygularınız aç ve beyin bunu bedensel açlık gibi algılıyor. Haliyle de acıktığınızı düşünüp kendinizi gecen bir yarısı bile yemek yerken bulabiliyorsunuz. Peki, duygusal açlığın önüne geçmek mümkün mü? Elbette mümkün. Bu yazımızda size duygusal açlıkla baş etmenin yollarını anlatacağız.
Önce bir iyice duygusal açlığı anlayalım. Duygusal açlık, fiziksel açlık yerine stres, üzüntü yalnızlık gibi duyguları bastırmak için yemek yeme isteğidir. Duygusal açlığı önlemek için ilk önce gerçekten aç olup olmadığını sorgulamanız çok önemli. Duygularını tanımak, gereksiz yeme isteğini azaltır.
Yaşadığın açlık duygusunun fiziksel değil de duygusal açlık olduğuna emin olduğunda ise 5-10 dakikalık nefes egzersizi yapmak önemli. Bu zihnini gereksiz duygu yüklerinden arındıracak ve ana , kendine odaklanmanı sağlayacak.
Eğer duygusal açlık gece değil de gün içerisinde başladıysa açık havada kısa bir yürüyüş yapmak da nefes egzersizi kadar etkili bir yol. Yürürken, zihnin başka şeylerle meşgul olacağından açlık duygun hafifleyecektir.
Bir başka destekleyici yöntem ise sevdiğin bir hobiye yönelmek. Zihnini ne kadar kendini iyi hissetmeye odaklı meşgul edersen duyguların yeme isteği olarak sana geri dönmez.
Her sorunda ve rahatsızlıkta olduğu gibi duygusal açlıkta da beslenme önemli. Dengeli beslen ve bol su içmeyi asla ihmal etme.
Tüm bunları yaptığın halde duygusal açlığa engel olamıyorsan destek al ve sabırlı ol. Çünkü bu süreç öyle parmak şıklatınca geçebilecek bir süreç değil.