Dünyanın en güçlü MRI tarayıcısı Iseult, insan beyninin ilk görüntülerini sunarak, gizemli zihinlerimize ve onları rahatsız eden hastalıklara daha fazla ışık tutacağı umulan yeni bir hassasiyet düzeyine ulaştı.
Fransa Atom Enerjisi Komisyonu’ndaki (CEA) araştırmacılar, makineyi ilk kez 2021’de balkabağını taramak için kullandılar. Araştırma için 20 sağlıklı kişi gönüllü oldu. Tarayıcının yarattığı manyetik alan, mucit Nikola Tesla’nın adını taşıyan bir ölçü birimi olan 11,7 Tesla olarak ölçüldü. Bu güç, makinenin, hastanelerde yaygın olarak kullanılan ve gücü normalde üç Tesla’yı geçmeyen MR’lardan 10 kat daha hassas bir şekilde görüntü taramasına olanak tanıyor. Araştırmacılar Iseult’la çekilen MR’ları bir bilgisayar ekranında normal bir MRI’dan alınan görüntülerle karşılaştırdı. Sonuç fazlasıyla şaşırtıcıydı. Normal MR makinesinde görülmeyen serebral korteksi besleyen minik damarlar ve şimdiye kadar görmenin imkansız olduğu beyincik ayrıntıları Iseult sayesinde görüntülendi!
20 YILLIK BİR ARAŞTIRMA SONRASINDA…
Iseult, beş metre uzunluğunda ve yüksekliğindeki bir silindirin içinde 1.500 amper akım taşıyan bir bobinle çalışan 132 tonluk bir mıknatıs barındırıyor. Ayrıca insanların girebileceği 90 santimetrelik bir açıklık bulunuyor. Cihazın tasarımı Fransız ve Alman mühendisler tarafından 20 yıllık bir araştırma sonrası yapıldı.
BİRÇOK HASTALIĞA IŞIK TUTACAK
Araştırmacılar, tarayıcının gücünün aynı zamanda Parkinson veya Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların veya depresyon veya şizofreni gibi psikolojik durumların ardındaki anlaşılması zor mekanizmalara da ışık tutabileceğini umuyor. Bilim insanları ayrıca bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan lityum gibi bazı ilaçların beyinde nasıl dağıldığını da haritalandırmayı umuyorlar. Iseult ne yazık ki yakın bir gelecekte hastaların hizmetine sunulamayacak ama Iseult’u geliştiren araştırmacılar önümüzdeki günlerde yeni gönüllüler üzerinde çalışacaklarını duyurdu.
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore de benzer güçlü MRI makineleri üzerinde çalışıyor ancak henüz insan görüntülerini taramaya başlamadı.