4 Ocak 2025

Dünyanın en garip silahları

Savaşlar için herkes başarılı olmak adına çeşitli silahlar geliştiriyor. Kaybeden olmak istemeyenler ilginç yöntemlere başvuruyor. İşte dünyanın en ilginç silahları...

Pahalı araştırma bütçeleri ve gelecek vaat eden teknolojik gelişmeler bazı durumlarda bir avantaj sağlayabilir, ancak en etkili casusluk teknikleri hâlâ hızlı düşünme ve cesur, korkusuz eylem uygulamalarına dayanıyor. Zekice geliştirilen silahlar ustaca kullanıldığında başarı getirebiliyor.

İlginç silahlardan biri olduğu düşünülen beyaz beluga balinası dünyanın en garip silahları arasında yer alabilir. Moskova için casusluk yaptığından şüphelenilen beyaz bir beluga balinası, Eylül ayında Norveç sularında ölü bulunduğunda, hayvan kısa sürede ünlü oldu. Balinaya, Norveç Balıkçılık Müdürlüğü tarafından resmi bir otopsi bile yapıldı.

Balina 2019’da casus olarak ortaya çıkarılmıştı ve istihbarat servisleri tarafından kullanılan uzun bir hayvan serisinden biriydi. Bunların arasında, 1991’de çöken deniz hayvanlarını casus ve suikastçı olarak eğitmeyi amaçlayan bir Sovyet programı da vardı.

ABD, bazıları 1960’lara dayanan hayvanlarla benzer deneyler yaptı. CIA’in hayvanları casus olarak kullanma konusundaki daha sıra dışı girişimlerinden biri Operation Acoustic Kitty idi.

HABERLEŞMEDEN SONRA CASUSLUK İÇİN KULLANILDILAR

Bir diğer garip silah da casus güvercinlerdir. Küçük kameralarla donatılan güvercinler, aksi takdirde kısıtlı olan alanlara kolayca erişebiliyor ve olağanüstü yuva bulma yeteneklerini kullanarak güvenli bir şekilde ana üsse dönmeden önce şüphe uyandırmadan fotoğraf çekebiliyorlardı.

Zamanla teknoloji, hayvanların gizliliğini istismar etmek ve öngörülemezliklerini ortadan kaldırmak için fırsatlar yarattı. Project Aquiline, daha geleneksel casus uçakları tarzında tam donanımlı, ancak daha küçük ve daha çok yönlü kuş benzeri bir drone yaratmayı amaçlıyordu. Bir diğer, daha da minyatür versiyonu ise CIA’in 1970’lerde geliştirdiği böcektopterdi . Kartal veya böcektopter tasarımları hiçbir zaman tam olarak işlevsel hale gelmemiş olsa da, günümüzün insansız hava araçlarının öncüleri olarak kabul edilirler.

FARE LEŞİ GÖRDÜĞÜNÜZDE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

1990’lara geldiğimizde, CIA’in robot yayın balığı Charlie, beluga balinasından daha etkili ve daha az savunmasız olan, başarıyla çalıştırılan su altı insansız hava araçları serisinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştı.

Başka bir garip silah da patlayıcı dolu fare leşleri. İngilizlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında, patlayıcı dolu fare leşlerini Alman fabrikalarının kazan dairelerine dağıtmayı ve kazan dairelerine tıkılıp kazan dairesinde patlayarak imha etmeyi öngören planı, ilk sevkiyat olan yaklaşık 100 ölü farenin Almanlar tarafından ele geçirilmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 

ETİKETLER: