10 Nisan 2025

Dinozorlar asteroit çarpmasaydı da yok olur muydu?

Tarih öncesi yaşamın devasa yaratıkları dinozorların asteroitler düşmese de soylarının tükenmek üzere oldukları bazı bilim çevreleri tarafından savunuluyordu. Son araştırmalar gösterdi ki, dinozorlar asteroitler düşmese de yaşamlarına devam ederlermiş...

Günümüzde bilim insanlarndan bazıları dünyaya asteroit çarpmasaydı dinozorlar yine yok olurdu görüşünü savunmaya devam ediyordu. Ama yapılan son araştırmalar gösterdi ki, ateroitler dünyaya çarpmasaydı dinozorlar hala varlıklarını sürdürebilirlerdi.

Kretase döneminin sonunda, asteroit çarpışmasından önce ortaya çıkarılan fosiller, dinozorların çeşitlilik ve sayılarını kaybettiğini gösteriyor. İlk başta, bazı bilim insanları bu değişimin dinozorların ölümcül asteroit kazasından önce bile yok olmaya doğru gittiğini gösterdiğini düşündüler. Yine de, bu kavram uzun zamandır tartışmalıydı ve diğer araştırmacılar, dinozor çeşitliliğinin yaşamlarını kaybettikleri sırada gayet iyi durumda olduğunu iddia ediyorlardı.

Live Science’ın bir raporuna göre , dinozorların soylarının tükenmesinden önceki görünür nadirliği yalnızca düşük fosil kayıtlarından kaynaklanıyor olabilir. Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae türlerinde bilim insanlarının çalışmaları, Kuzey Amerika’dan Kampaniyen çağına (83,6 milyon ila 72,1 milyon yıl önce) ve Maastrihtiyen çağına (72,1 milyon ila 66 milyon yıl önce) tarihlenen yaklaşık 8.000 fosil kaydını ortaya koyuyor.

Dinozorların yaşam popülasyonu 76 milyon yıl önce zirveye ulaştı ve asteroit çarpışması kuş olmayan dinozorları yok ettikten sonra küçülmeye başladı. Bu kayma, kitlesel yok oluştan önceki 6 milyon yıla göre daha belirgindi ve jeolojik kayıtlarda dört aileden de fosil sayısı azaldı.

JEOLOJİK KALINTILARI BULMAK ZOR

Kuzey Amerika’daki Maastrihtiyen döneminden kalma jeolojik kalıntılar bitki örtüsüyle örtülüydü veya gizlenmişti. Özellikle, bu dönemden kalma ve dinozor fosilleri içerebilecek kayalar, onları arayan araştırmacılar için kolayca erişilebilir değildi. Çalışmanın kapsüllenmesi, Kuzey Amerika’nın bu çağdan bilinen fosillerin yarısına ev sahipliği yapması nedeniyle dünya çapında dallanma da yapmış olabilir.

Araştırmacılar, bu düşüşün nedenini özel olarak açıklayacak çevresel koşullara veya diğer yönlere dair bir kanıt bulunmadığını belirtti. Araştırmacılar tarafından geliştirilen modellere göre, tüm dinozor yavruları çok uzaklardaydı ve dolayısıyla asteroit etkisi gibi bir felaket olmadığı sürece yok olma riskleri düşüktü.