24 Nisan 2024

Deri kanserinin tehlikeli formu: Melanom!

Güneşli havalar gelmeye başladı. Güneş koruyucu kullanmak her mevsim önem taşıyor fakat bu zamanlarda çok daha önemli. Kullanılmadığı takdirde masum olarak gördüğünüz güneş lekeleri, melanoma dönüşerek ölümcül cilt kanserlerine davetiye çıkartabiliyor. Peki, melanom nedir? Belirtileri neler? İşte ayrıntılar...

Güzel güneşli bir günde, denizden çıktınız ve kurulanıyorsunuz. O anda cildinizde küçük güneş lekeleri gördünüz. Başta önemsemediniz ama sonra giderek çoğalmaya ve renk değiştirmeye başladı bu lekeler. İşte tehlike o anda kapınız çalıyor demektir. Önemsemezseniz deri kanseri kapınızı çalabilir. Peki, melanom nedir? Melanom belirtileri ve tanı yöntemleri nedir? İşte detaylar…

Melanom derideki melanosit hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşan bir tür deri kanseridir. Melanositler, cildin rengini belirleyen pigment melanini üreten hücrelerdir. Melanom, diğer deri kanserlerine göre daha ciddi bir tehdit oluşturabilir çünkü hızla yayılabiliyor ve diğer organlara sıçrayarak metastaz yapabiliyor. Bu nedenle ihmal edilip erken teşhis edilmezse tedavisi daha zor olabiliyor.

Vücudunuzda masum görünen o minik lekelerin cildinizde kötü bir görünüme neden olmasının yanında çok masum olmayacağını söylemeliyiz. Melanomun belirtileri genellikle derideki mevcut bir leke veya benin değişmesiyle veya yeni bir benin ortaya çıkmasıyla başlar. Belirtileri ise şu şekilde:

1- Asimetri: Vücudunuzdaki benin simetrisi bozulmuş olabilir. Bir yarısının diğerinden farklı görnmesi ya da boyutunun artması görülebilir.

2- Sınırın düzensizliği: Melanom genellikle benin sınırlarının düzensiz veya belirsiz olduğu bir lezyonun ortaya çıkmasına dikkat edilmeli.

3- Çap: Melanom genellikle diğer benlerden daha büyük olabilir. Genellikle 6 milimetreden daha büyük olabilir.

4- Kaşıntı veya kanama: Melanom bazen kaşıntıya veya kanamaya neden olabilir.

Melanomun tedavisi, benin boyutuna, derinliğine ve metastaz yapma olasılığına bağlı olarak değişir. Erken evrede yakalanan melanom genellikle cerrahi ile çıkarılabilir. Derin veya matastik melanom vakalarında ise cerrahi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler gibi çeşitli tedavi seçenekleri düşünülebilir. Melanomdan korunmanın en önemli yolu korumaktır Güneş ışığına maruz kalma süresini azaltmak, güneş kremi kullanmak, koruyucu giysiler giymek ve güneş gözlüğü takmak melanom riskini azaltabilir. Eğer yukarıdaki değişiklikleri siz de fark ettiyseniz dermatolojik olarak kontrol ettirmeniz önemli.