Duygusal zekâ, bir bireyin kendi duygularını tanıyabilmesi, başkalarının duygularını anlayabilmesi ve bu duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmesi anlamına gelir. Aslında, çocuklar için duygusal zekâ; öfkelendiklerinde oyuncaklarını fırlatmak yerine nefes almayı öğrenmeleri ya da arkadaşının üzgün olduğunu fark edip sarılmalarıdır.
Araştırmalar gösteriyor ki, yüksek duygusal zekâya sahip çocuklar, daha mutlu ve özgüvenli oluyor. Arkadaşlık ilişkilerinde daha başarılı oluyor. kul başarısı da artıyor (evet, sadece zeka puanı değil, EQ da başarıda etkili!). Zorlayıcı duygularla baş etmeyi daha kolay öğreniyorlar.
DUYGUSAL ZEKA NASIL GELİŞTİRİLİR?
Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, duygusal zekâ becerileri güçlü olan çocukların 19 yıl sonra daha başarılı kariyerlere sahip oldukları gözlemlenmiş! Peki duygusal zeka nasıl geliştirilir? İşte çocuklarda EQ’yu desteklemenin eğlenceli ve etkili yolları…
Çocuğunuzla birlikte “mutlu”, “kızgın”, “kıskanç” gibi duyguları gösteren kartlarla oyun oynayın. Hangi duyguyu tanıyor, neden öyle hissedebiliriz? Mini tiyatrolarla bu duyguları canlandırmak harika bir EQ egzersizi! “Bugün en çok neye sevindin?” ya da “Seni ne üzdü?” gibi sorularla çocuğunuzun gününü değerlendirmesine yardımcı olun. Minik çizerler için resimli günlükler çok etkili! Empati geliştirmek için hikâye kitapları birebir! Evde biri üzgün mü görünüyor? Hadi bakalım, birer duygu dedektifi olun! Neden üzülmüş olabilir? Ne hissediyor? Ne yapabiliriz? diye sormak bile çocukların empatilerini arttırır.