14 Mart 2024

Çinli TikTok’un ABD dönemi resmen sona eriyor

Okan Güleş
Okan Güleş Bilim ve Teknoloji editörü
Çinli TikTok'un ABD'de yasaklanmasına yönelik bir adım daha atıldı. ABD Temsilciler Meclisi,"ulusal güvenlikle ilgili sorun oluşturduğu" iddiasıyla ülkede TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul ederek Senato'ya gönderdi.

Çinli video akış platformu TikTok, dünyanın dört bir yanında aktif olarak kullanılıyor. Milyonlarca kullanıcıya sahip bu platform, son birkaç yıldır ulusal güvenlik sorunlarıyla gündeme geliyor. 

Kullanıcı bilgilerini toplayarak kötüye kullandığı iddia edilen TikTok, daha önce ABD’de resmi kurumlarda yasaklanmıştı. Ancak ülkede TikTok’un tamamen yasaklanması için uzun süredir çeşitli çalışmalar yürütülüyordu ve artık sona gelindi.

YASA TASARISI KABUL EDİLDİ

TikTok’un ABD’de kapatılmasına yönelik yasa tasarısı kabul edilerek Senato’ya gönderildi.

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, 352 “evet” oyuna karşı, 65 “hayır” oyu alan “Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası” başlıklı tasarı kabul edildi.

The Verge’ün aktardığına göre tasarı, TikTok’un Çinli ana ortağı ByteDance şirketinin firmayı satmasını, aksi takdirde TikTok’un ilgili uygulama marketlerinden 5 ay süreyle veya tamamen yasaklanmasını öngörüyor.

Öte yandan Cumhuriyetçiler ve Demokratların ortak oylarıyla kabul edilen tasarıya destek verenler, Pekin merkezli ByteDance firmasının TikTok aracılığıyla elde ettiği Amerikan vatandaşlarına ait bilgilerin Çin yönetimine iletildiğini savunuyor.

Tasarıya karşı çıkan Kongre üyeleri, TikTok’un veri toplayıp Çin’e ilettiği iddiasının ispata muhtaç olduğunu ve uygulamanın yasaklanmasının “ifade özgürlüğünü” kısıtlama anlamına gelebileceğini ileri sürüyor.

Şu an için uygulamanın ABD’de yasaklanmasına yönelik çalışmalarda kritik viraj dönülürken, ABD Başkanı Joe Biden ise tasarıyı, masasına gelmesi durumunda, ulusal güvenlik hassasiyeti nedeniyle imzalayacağını belirtmişti.

Çin merkezli video platformunun ulusal güvenlik için tehdit oluşturması uzun süredir gündemde. Öyle ki Hindistan, daha önce TikTok başta olmak üzere yüzlerce Çinli uygulamanın ülkede kullanılmasını engellemişti. 

SENATÖRLERİN BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Bir diğer dikkat çeken konu da Senato’daki durumlar. Yabancı basında çıkan haberlere göre her ne kadar mecliste TikTok’un yasaklanmasına yönelik tasarı kabul edilse de, senatörlerin hepsi aynı fikirde değil. Cnbeta’nın aktardığına göre senatörlerin belirsiz bir duruş sergilemesi nedeniyle tasarının Senato’da geçmesi biraz daha zorlaşacak. Zira bu durum milyonlarca Amerikalının ifade özgürlüğünü ihlal edebilecek bir nedeni de ortaya çıkarıyor.