İnsanlık tarihinin en kötülerinden biri olan 1986’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından bölgede hala yüksek radyasyon seviyeleri mevcut. Bu da orayı hala tehlikeli kılıyor. Aradan yıllar geçse de insanların bölgeyi ziyaret etmek için özel izin alması gerekiyor. 2 bin 600 kilometrekarelik Çernobil Hariç Tutma Bölgesi (CEZ) insandan uzak ama hayvanlarla dolu. Yakın zamanda bir araştırmacı ekibi, CEZ’de şaşırtıcı bir şekilde radyasyon hasarı belirtisi göstermeyen minik solucanlar buldu.
Live Science’a göre, ekip bölgeden nematodlar topladı ve diğer türler için elverişsiz koşullara ustaca uyum sağladıklarını gözlemlediler. Ekip, bu solucanların, bir gün insan kullanımına uyarlanabilecek DNA onarım mekanizmalarına dair fikirler sunabileceğini öne sürüyor.
Bu solucanların basit genomları ve kısa ömürleri var. Bu da araştırmacıların birden fazla neslini incelemesine olanak sağladı. Çernobil’deki nematodların genomları Filipinler, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Mauritius ve Avustralya gibi dünyanın diğer bölgelerindeki solucanlarla karşılaştırıldı. Çernobil nematodları diğer solucanlardan farklı olsa da radyasyondan kaynaklanan DNA hasarına dair belirtiler yoktu.
Ekip ayrıca farklı nesil nematodların farklı tolerans seviyelerine sahip olduğunu buldu. Bu, bilim insanlarının bazı insanların neden diğerlerinden daha fazla kansere yatkın olduğunu anlamalarına yardımcı olacağını anlamalarına yardımcı olacak.