Dünyanın en başarılı girişimcilerin ortak bir çok özellikleri var. Başarı hikayelerini anlattıkları kitaplardan tutunda programlarda bahsettikleri ortak özellikleri bir yana dursun öyle bir ortak noktaları var ki çok dile getirilmiyor. Ne olduğunu merak ediyorsanız hemen söyleyeyim, büyük girişimcilerin bir çoğu disleksi yaşamış veya hala yaşıyor.
Disleksi, okuma, yazma ve dil işlemeyle ilgili zorluklar yaratan bir öğrenme farklılığıdır. Ancak ilginç bir şekilde, disleksisi olan kişiler iş dünyasında büyük başarılar elde ediyor. Steve Jobs, Richard Branson, Charles Schwab ve Ingvar Kamprad gibi girişimcilerin başarı hikayeleri, disleksinin dezavantaj gibi görünen bu durumun aslında bir fırsat olduğunu gösteriyor. Peki, gerçekten de disleksi ile girişimcilik arasında bir bağ var mı?
DİSLEKSİ EŞİTTİR FARKLI DÜŞÜNME YETENEKLERİ
Disleksiye sahip kişiler, alışılageldik eğitim sisteminde zorluklarla karşılaşıyor. Bu durum da onları farklı düşünmeye zorluyor. Beynin dil ve işlem merkezlerinin zorlandığı noktada genellikle yaratıcı, problem çözme, büyük resmi görme ve farklı perspektiflerden bakabilme yetenekleri güçlenir. Disleksiye sahip girişimciler geleneksel düşünme yollarından saparak daha yenilikçi ve akıllı çözümler geliştirebiliyorlar.
Disleksiye sahip birçok kişi soyut kavramlar yerine pratik ve elle tutulur çözümlere odaklanır. Bu beceri, onları iş dünyasında daha etkili kararlar alabilen, karmaşık süreçleri sadeleştirebilen ve sonuç odaklı çalışan liderler haline getirebiliyor. Örneğin Richard Branson, Virgin Group’un kurucusu olarak akademik başarılar yerine yaratıcı düşünme ve hızlı karar alma becerilerine odaklanarak başarı elde ettiğini her defasında dile getirir.
DAYANIKLILIK VE KARARLILIK
Disleksiye sahip kişiler, eğitim hayatları boyunca sürekli olarak engellerle karşılaştıkları için zorluklara karşı dayanıklılık geliştirirler. Okulda yaşadıkları mücadeleler, onları iş dünyasının çekişmesine hazırlar. Bu dayanıklılık, girişimcilik dünyası için çok önemli bir beceridir. Başarılı bir girişimci olmak, sürekli olarak başarısızlıklarla başa çıkmayı ve yeniden denemeyi gerektiriyor.
Disleksiye sahip girişimciler, başarısızlıklarla karşılaştıklarında pes etmek yerine, çözüm yolları bulma konusunda daha kararlı ve yaratıcı olabilirler. Disleksi ile yaşamak girişimcilerin risk alabilme ve hatalarından ders çıkarma yeteneklerini güçlendiriyor.
ZAYIF YÖNLERE FARKINDALIK
Disleksiye sahip olan kişiler genellikle kendi zayıf yönlerinin farkındalar ve bu nedenle başkalarının güçlü yönlerinden yararlanmayı öğrenirler. Disleksi, bireyin okuma ve yazma gibi görevlerde zorlanmasına yol açabilir. Bu da onları bu tür işleri başkalarına devretmeye yönlendirir. Bu yetenek özellikle iş dünyasında etkili liderler ve ekip yöneticisi olmayı sağlar. Bu tür kişiler genellikle işbirliğine açık, empati sahibi ve vizyoner liderlerdir.