Antibiyotiklere dirençli hale gelen tedavileri zorlaştıran bakteri veya patojen türleri olan süper bakteriler, küresel sağlık için giderek çok büyük bir tehlike oluşturmaya başladı. Araştırmacılar 25 yıl içinde dirençli bakterilerin 40 milyon insanı öldüreceğini öne sürdü. Araştırma, süper hücrelerin küresel kapasiteleri zaman içinde izleyen ve bundan sonra ne olabileceğini tahmin eden ilk araştırma olarak nitelendirildi.
The Lancet dergisinde yayımlanan habere göre, 1990-2021 yılları arasında dünya genelinde antimikrobiyal direnç (AMR) olarak da bilinen ilaca dirençli bakteriler nedeniyle bir milyondan fazla insan öldü.
Çalışmada, birçok antibiyotiğe dirençli hale gelen bir stafilokok türü olan MRSA Bakterilerinden kaynaklanan ölümlerin 2021’de otuz yıl öncesine göre iki parçalı 130 bine çıktığı belirtildi.
Araştırmacılar, mevcut verilere dayanarak, AMR’den doğrudan ölümlerin 2050 yılına kadar yaklaşık iki milyona ulaşarak yüzde 67 artacağını öne sürdü. Modellemeye göre bu durum yıllık yaklaşık yüzde 75’lik bir artışla 8,2 milyon ölüme daha sebep olacak.
Bu senaryoya göre, AMR’nin çeyrek yüzyıl boyunca doğrudan 39 milyon insanı öldüreceği ve toplamda 169 milyon ölümün bulunacağı belirtildi.
Bu bulgular, AMR’nin onlarca yıldır önemli bir küresel sağlık tehdidi olduğunu ve bu tehdidin giderek büyüdüğünü ortaya çıkardığını ortaya koyuyor.