Annelerin korkulu rüyası, kimi adını duyduğunda kaşıntı krizleri yaşıyor, kimi tiksiniyor… Kendisi küçük ama etkisi büyük olan bitlerin canlılarla değil de ağaç, bitki ve tahtalardan beslenen cinslerinden olan sert tahta bitinin neye yaradığını öğrenince siz de en az bizim kadar şaşıracaksınız…
BU CANLILAR BİR BAŞKA
Bazı memeli canlılar ve kanatlı hayvanlar, bazı bitkilerin tohumlarını yer ve daha sonra o tohumları dışkılama yoluyla doğaya geri salar. Yaban hayvanlarının bitkilerin tohumlarını taşıyarak değişik alanlarda yayılış göstermelerine ‘zookori’ denir. Zookori omurgalı canlıların özellikle memeli, kuş ve balık sınıflarında, omurgasız canlıların ise böcekler grubunda yaygın olarak görülmekle birlikte farklı çeşitleri de bulunuyor. Komşu alanlardaki türlerin birbirinin içine karışarak artması biyolojik çeşitliliği de arttırıyor. Bu duruma etki eden en önemli faktörlerden biri de zookori olarak karşımıza çıkıyor. Canlıların yedikleri tohumları gezdikleri yerlerde dışkılayarak bırakması, bitki çeşitliliğini de arttırıyor.
TAM BİR TOHUM DAĞITIM AJANI
11 milimetreden daha kısa olan, çürüyen bitki örtüsüyle beslenen kasvetli, pullu bir omurgasız bir hayvan olan sert tahta biti, boyutundan çok daha büyük bir amaca hizmet ediyormuş meğer. O da zookori yaparak, yani yediği tohumları gittiği yerlere taşıyarak bitki çeşitliliğinin artmasına vesile oluyormuş. People Plants Planet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre diğer adı da tespih biti olarak bilinen sert tahta biti şampiyon olarak adlandırıldı. Çünkü yediği tohumları dağıtabilen en küçük canlı olma özelliğini elde ettiler. Hatta sadece şampiyon demekle kalmadı, tohum dağıtım ajanı olarak doğada kusursuz bir biçimde görev aldığını söylediler.
İPUÇLARI VERİYOR
Eskilerin değimiyle birine ola ki bundan sonra bit kadar değerim yok derken anlaşılan bir kez daha düşünmemiz gerekiyor. Gözümüzde her ne kadar değersiz ve tiksindirici bir canlı olsa da doğa için sağladıkları küçümsenmeyecek kadar büyük. Birçok canlının bu yöntemle bitki çeşitliliğini arttırdığı biliniyordu ama yapılan araştırma gösterdi ki, en küçük canlılar bile bu amaca hizmet edebiliyor. Doğa muhteşem bir şekilde işliyor. Her canlının doğanın bütünlüğünü koruması için yapması gereken görevler var. Hangi canlının hangi amaca hizmet ettiğini keşfetmek, doğanın gizemli işleyişi hakkında bize ipuçları veriyor.