Bir kadeh şarabın kalp sağlığına faydalarını yıllarca herkesten dinledik. Çok içmek tehlikeliyken, az içmenin, kadehleri bire indirmenin zarardan çok faydalığı olacağı aşılandı bize. Kimi zaman içmek için bahanemiz oldu, ‘canımız istiyor da içiyoruz’ diyemedik, ‘Falanca kanalda falanca doktor açıkladı; günde bir kadeh içmek kalp sağlığına iyi geliyormuş. Ben de kalp sağlığımı düşündüğüm için içiyorum’ diye bahanelere bile sığındık. Kötülüğün başka bir kötülüğü doğurduğunu düşünmek yerine, optimist bir yaklaşımla Polyannacılık oynadık. Oynadık da doğru bir kelime değil aslında, o yönde aldatıldık demek daha doğru olacak. Zira yıllarca bize, az içmenin kalp başta olmak üzere birçok hastalık için iyi olduğu açıklayanların bu iddiaları yapılan son araştırmalarla çürütüldü.
YETERSİZ TESTLER, YETERSİZ SONUÇLARI DOĞURDU
Bu zamana kadar içki üzerine az içenlerde yapılan araştırmalarda atlanan bir şey vardı; belli zamanlarda, belli yaş gruplarında, belli meslek alanlarında kariyer yapmış, yüksek eğitimli ve gelirli kişiler, alkolün kalp sağlığı üzerine etkileri yönünden araştırılmıştı. Gençler ve 50 yaş üstü kişiler, stresli iş yaşamına sahip olanlar, genetik olarak kalp rahatsızlıklarına yatkın olan kişiler bu zamana kadar uzmanların radarına girmemişti. Dolayısıyla belirli gruplarda yapılan testler için bir kadeh ya da bir bardak alkolün faydalı ya da zararlı olduğunu söylemek, yetersiz bir açıklamaydı.
KANSER İÇİN GEREKLİ KOŞULLARI YARATIYOR
Bilim ve Tıp ilerledikçe genişleyen araştırmalar gösterdi ki, alkol kalp rahatsızlıklarını önlemiyor aksine kolon, karaciğer, göğüs, ağız ve boğaz dahil çeşitli kanser türlerinin riskini artırıyor. Alkol, vücutta salgılanan asetaldehit adı verilen bir maddeye parçalanıyor ve bu madde alınan alkolün dozuna göre fazla salgılandığında hücrelerinize zarar verip ve onların kendilerini onarmalarını engelliyor. Bu da, kanserin büyümesi için gerekli koşulları yaratıyor.
ŞİŞELERDE, ‘KANSERE NEDEN OLABİLİR’ YAZACAK
Bir yandan alkolün sağlık üzerine etkilerine dair peş peşe araştırmalar yapılırken, ülkeler de alkolün daha az tüketilmesine teşvik etmek için bir dizi önlemler almaya başlayarak yönergeler çıkarttılar. Elbette ki, bu yönergeler ülkelerden ülkelere farklılık gösteriyor. Birleşik Krallık, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Avustralya yakın zamanda alkolün insan sağlığına zararları yönünde yeni kanıtları gözden geçirerek alkol tüketimi önerilerini düşürdü. Hatta İrlanda’da 2026’dan itibaren alkol üzerinde ‘Kansere neden olabilir’ uyarı etiketi bulunması zorunlu olacak.
200’DEN FAZLA SAĞLIK SORUNUYLA BAĞLANTILI
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisinde alkol konusunda bölgesel danışman olan Carina Ferreira-Borges, “Alkolün kanserler, kardiyovasküler hastalıklar ve yaralanmalar da dahil olmak üzere 200’den fazla sağlık durumuyla bağlantılı olduğunu gösteren çok güçlü kanıtlar nedeniyle bilimsel fikir birliği değişti” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu açıklama bile tüm dikkatleri alkol üzerine çekmeye yetti de arttı. Dini kısıtlamalar bir yana alkolün insan sağlığına zararları her geçen gün daha da ortaya çıkıyor. İçip içmemek elinizde elbet, ama sağlıklı bir yaşamın anahtarının alkolsüz bir yaşamdan geçtiğini de kulak ardı etmemeniz sizin faydanıza olacak.