Bebeklik dönemi hızlı öğrenmenin olduğu bir dönem olmasına rağmen, bu döneme ait anılar ileriki çocukluk veya yetişkinlik dönemlerinde kalıcı olmaz. Bilim adamları neden bebeklikteki anıların hatırlanmadığına yönelik bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre bebeklik anılarının hatırlanmama nedeninin bebeklik döneminde hipokampüsün yeterince gelişmemiş olması olduğu ortaya çıktı.
Bebekler anıları kodlayabilirler ancak hipokampüsün yeterince gelişmemiş olması hatırlamalarını engeller. Science dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, insanların bebeklikte anılar oluşturmalarına rağmen, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde bunları hatırlamakta neden zorlandıkları incelendi. Uyanıkken bir hafıza göreviyle meşgul olan bebekler üzerinde fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) kullanan araştırmacılar, bebeklerin erken yaşlarda anıları kodlayabilmelerine rağmen, bu anıları geri çağıramamalarının yeterince gelişmemiş geri çağırma sistemlerinden kaynaklandığını keşfetti.
Bebeklik dönemi hızlı öğrenme dönemi olmasına rağmen, bu dönemden kalan anılar daha sonraki çocukluk veya yetişkinliğe kadar devam etmiyor. Çoğu insan üç yaşına kadar ne yaptığını hatırlayamaz ve yapılan çalışma da uzun zamandır var olan gizemi aydınlatmayı başardı.
Hipokampüs, bebeklikte tam olarak gelişmemiş olan epizodik hafıza için kritik öneme sahip beynin bir parçasıdır. Çalışma, hafıza görevlerinde en iyi performansı gösteren bebeklerin daha fazla hipokampüs aktivitesi gösterdiğini gösterdi. Bilim insanları şimdi, bebeklerin ve çocukların, küçükken kendi bakış açılarından kaydedilen video kliplerini tanıyıp tanıyamayacaklarını test etmek için başka bir çalışma yürütüyor.