1
31 Mart 2025

Az bulut, çok sıcaklık!

Bulutların dünyayı ısıtmada ve soğutmada oynadığı hayati rol iyi biliniyor. Son araştırmalara göre bulutlarının eskisi kadar sık görülmemesinin son iki yılda rekor kıran küresel sıcaklık artışlarına neden olduğu ortaya çıktı.

Eski insanların bulutlara bakarak havayı tahmin ettiklerini bilmeyenleriniz yoktur. Bulutlara bakarak iklim değişikliğinin tahmin edilmesi oldukça karmaşık görülüyor. İklim değişikliğinin değişmesinin nedenlerini doğru bir şekilde tahmin etmeye çalışan bilim insanları için bulutların etkisi büyük bir bilinmezlik olmaya devam ediyor.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nden bilim insanları, bulutlardaki patlamalarla aynı miktarda ısı tutan sera gazı emisyonuyla bile fazla ısınma veya çok daha az ısınmanın değerlendirilebileceği görüldü. Bilim insanları uydular ve süper bilgisayarlarla bulut birimlerini geliştiriyor ve bu anlamda bilgi eksikliği de yavaş yavaş dolduruluyor. Bulutların türlerine, yapılarına ve farklılıklarına bağlı olarak farklı davranışlar görülüyor. Kabarık, alçakta kesimdeki bulutlar genellikle sıcak bir yapıya sahip olmakla birlikte büyük ve parlak olduklarından gelen güneş ışığını engeller ve geri yansıtırlar. Daha yüksekte bulunan parçalar ise ısıtıcı bir sıcaklığa sahip olup, güneş ışığının içeri sızmasına ve Dünya’dan yansıyan ısının emilmesine izin veriyor.

Son yıllarda bilim insanları, Dünya’dan çıkan enerji miktarı yerine Dünya’ya gelen enerji miktarında artan bir dengesizlik gözlemliyorlar; bu da bulut değişimlerine işaret ediyor. İklim ısındıkça bazı bulutların atmosfere doğru yükseldiğini ve burada daha güçlü sera etkisi yarattığı gözlemlendi. Bu durum da ısınmayı daha da artırıyor.

Aralık ayında Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada , bu sıra ısıtma dışının muhtemel sorumlusunun alçak kesimlerdeki bulutluluktaki keskin düşüş olduğu belirlendi. Bilim insanlarının genel olarak Dünya’nın daha az bulutlu hale geldiği konusunda hemfikir. Bulutlar değişiyor.