27 Nisan 2024

Asırlarca yağmuru kontrol eden Türklerin Yada taşı efsanesi!

Türklerin yağmur, kar ve dolu yağdırma, rüzgar estirme gibi yetenekleri olduğunu biliyor muydunuz? Birçok kaynakta da adı geçen bir taşla doğa olaylarını kontrol eden Türkler, bu taş sayesinde kurak topraklarını yeşertmiş, savaşlarda düşmana karşı üstünlük sağlamıştır. Bahsi geçen taşın ismi ise 'Yada'dır. Türk ve Altay mitolojisinde adı geçen bu taşın hikayesini birlikte inceleyelim.

Bir rivayete göre Hz. Nuh’un oğlu Yafes, babası tarafından Türkistan bölgesinde yurt tutması için gönderilir. Yafes, Türkistan bölgesine geldiği vakit buraların kurak topraklar olduğunu görür.

Babası Hz. Nuh’a ‘bu topraklar çok kuraktır. Burada ne ot biter, ne ekin biçilir’ diyerek yardım isteyen Yafes, Allah’ın Hz. Nuh’a öğrettiği duayı bir taşa yazar. Yada taşı ilk kez burada ortaya çıktığı söylenir.

Yada taşıyla yağmur yağdırabilen ve doğa olaylarını kontrol edebilen Yafes, böylelikle kurak toprakları yeşillendirmiştir. Yafes öldükten sonra oğlu Türk taşın sahibi olurken, taş Oğuz Kağan‘ın eline geçer. Diğer Türk kavimleri ise bir zaman sonra taşta hak sahibi olduklarını iddia ederek Oğuz Kağan’dan taşı isterler. Bu sebeple Türkler yıllarca bu taş için kendi aralarında savaşır.

Yada taşının ortaya çıkış hikayesi olarak bu rivayet dilden dile dolaşmıştır. Yada taşı yağmur yağdırabilen, fırtınalar çıkarabilen sihirli efsanevi bir taştır. Her ne kadar efsane taş olarak nitelendirsek de kaynaklar bize farklı şeyler söyler.

YADA TAŞI TÜRK VE YABANCI KAYNAKLARDA NASIL GEÇER?

Türk mitolojisine ve kültürüne baktığımızda yada taşı olarak bilinen taşın kar ve yağmur yağdırdığına dair pek çok kaynakta adının geçtiği bilinir. Sadece Arap, Fars ve Osmanlı kaynakları değil, Çin, Rus ve dünyaca tanınan gezgin Marco Polo’nun da eserlerinde bahsedelir. Kaşgarlı Mahmud, Divan’ı Lügatit Türk’te, “Bir türlü kahinliktir. Belli başlı taşlarla (yada taşı ile) yapılır. Böylelikle yağmur ve kar yağdırılır; rüzgâr estirilir. Bu, Türkler arasında tanınmış bir şeydir. Ben bunu Yağma ülkesinde gözümle gördüm. Orada bir yangın olmuştu, mevsim yaz idi: bu sürede kar yağdırıldı ve Ulu Tanrı’nın izniyle yangın söndürüldü” ibaresi taşın varlığına bir kanıt olarak sunulabilir.

Yada taşı İslam kaynaklarında ‘hacerü’l-metar’, Farsça’da Seng-i metar, Yakutça’da Sata, Altayca’da ise Çata diye bahsedilir. Çin kaynaklarında da adı geçen Yada taşı, “Türkler’in büyük ataları Hunlar’ın kuzeyinde bulunan Suo sülâlesinden idi. Oymağın başbuğu A-p’ang-pu idi. Bunlar yetmiş kardeş idi. Birincisi dişi kurttan türemiş olup adı İ-chih-ni-shih-tou idi. A- p’ang-pu ve kardeşleri doğuşdan budala oldukları için onların bütün sülâlesi imha edildi. Ni-shih-tou tabiat üstü husüsiyetlere malikti; yağmur yağdırıp, fırtına çıkarabilirdi…” diye bahsedilir.

Diğer rivayet ise şöyledir: Çin kaynaklarının naklettiğine göre, “Hunlar düşmanlarına karşı, yağmur, dolu ve kar yağdırarak veya fıruna ve rüzgâr çıkararak onları mağlup ediyor ve bunu yapabilen kâhinlere sahip bulunuyorlardı.” Türklerin V. asırda kuvvetlenen Cücen (Juan-juan) lerin bir istilâsına karşı kendilerini bu sayede korudukları kaydedilmiştir.

YADA TAŞINI KİMLER KULLANABİLİR?

Yada taşı güçlü ve sihirli bir taş olduğu için her sıradan insanın kullanamayacağı söylenir. Yadacı olarak bilinen bazı din adamlarının bu taşı kullanabilir. Ancak taş ne kadar çok kullanılırsa etkisi o kadar azalır.

Yada taşı son olarak 1700’lü yılların sonlarında Osmanlı – Rus savaşlarında kullanıldığı rivayet edilir.