ASELSAN ve TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. arasında hava platformları için Aviyonik Süit geliştirilmesi, entegrasyonu ve seri üretimi kapsamında toplam 60.309.068 ABD Doları tutarında sözleşme imzalandı.
Aviyonik, havacılık elektroniği anlamına geliyor. Uçak, uzay araçları, füzeler ve uydu gibi hava araçlarının tüm elektronik sistemini kapsar. Haberleşme sistemleri, navigasyon, görev kontrol panelleri, göstergeler ve sensörlerin her biri aviyonik sistemin bir parçasını oluşturuyor.
ASELSAN, hızla gelişen entegre modüler aviyonik altyapı geliştirme sektörü için çalışmalarını hızla sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda ASELSAN MGEO bünyesinde Aviyonik Süit Geliştirme ve Sivil Sertifikasyonu Projesi yürütülüyor. ASELSAN bu proje ile aviyonik endüstrisine EASA tarafından sertifiye edilmiş bütünsel bir entegre modüler aviyonik süit kazandırmayı hedefliyor.
Projenin sonuçlanması ile sadece uygulama yazılımı geliştirmek sureti ile entegre edilebilecek platformdan bağımsız ve ölçeklendirilebilir bir IMA altyapısı platform üreticilerinin hizmetine sunulacak. Bu yetenek sayesinde, büyük ve küçük ölçekli her türlü platform modernizasyon faaliyetleri ve yeni geliştirilen platformlara yönelik altyapı ihtiyaçları tek bir süit ile çözümlenebilir hale gelecek.
ASELSAN’ın sivil aviyonik süiti, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri ve Milli Muharip Uçak gibi milli hava platformları ile birlikte Boeing, Airbus, Antonov, Embraer vb. uluslararası platform üreticilerine de hazır ve sivil sertifiye aviyonik sistem çözümlerini maliyet etkin bir model ile sunabilecek.
Günümüz itibarıyla ASELSAN merkezi görev, silah ve uçuş yönetim sistemleri birçok sabit kanatlı, döner kanatlı ve insansız hava aracı platformlarında on binlerce uçuş saatini tamamlamış olup, görev yapmaya hazır bir şekilde sahada hizmet vermeye devam ediyor.