5 Temmuz 2024

Artık o meslekler tarih oldu!

Günümüz dünyası artık el işçiliğinden ziyade gelişen teknoloji sayesinde beyin işçiliği ve makineleşme nedeniyle adeta evrim geçirmiş ve geçmişte bilinen birçok meslek artık tarihin tozlu sayfalarında kendine bir yer bulmak durumunda kaldı...

Mesleklerin tarihi insanoğlunun tarihi kadar eskidir. İlk dönemlerden itibaren insanoğlu hayatını sürdürebilmek için gerekli tüm ihtiyaçlarını el emeğine dayalı mesleklerle sağlamak durumundaydı. Üretim önce kişisel ihtiyaçları karşılamak için başlamış ve mesleklerin çeşitli örgütler aracılığı ile yaygınlaşmasıyla toplumun tamamına hizmet etmeye devam etmişti. Günümüz dünyası artık el işçiliğinden ziyade gelişen teknoloji sayesinde beyin işçiliği ve makineleşme nedeniyle adeta evrim geçirmiş ve geçmişte bilinen birçok meslek artık tarihin tozlu sayfalarında kendine bir yer bulmak durumunda kaldı.

Bugün birçok mesleğin ne adını ne de tanımını biliyoruz. Çünkü günümüz dünyası bize dijitalleşme, yapay zeka, robotlar olarak farklı bir versiyon sunuyor. Bugün birçok kuruluş bile onlarca hatta yüzlerce insan emeğinden vazgeçerek küçülmeye gidip işleri yapay zeka ve robotlar gibi teknolojik unsurlara bırakıyor. Bu durum işveren için birçok kolaylık sunabiliyor ama insanlık için endişe verici ne yazık ki…

Zamanın çarkı o kadar hızlı dönüyor ki, bu çarkın dişlileri arasında ezilip giden, unutulan meslekleri sizlere sıralayalım istedik. Hadi gelin hep beraber bu mesleklere bir göz atalım.

HARATLIK:

Haratlık, diğer adıyla ağaç tornacılığı. İnsanlar için gerekli olan ahşap ürünlerin düzeltmesi, geliştirilmesi, güzelleştirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi, eskiden haratların işiydi…

ÇERÇİLİK:

Çerçi, köy ve kasabaları dolaşarak seyahat eden gezici esnaflara denir. Neyse ki, günümüzde hale bir çok ücra bölgemizde çerçiler yaşamlarını sürdürüyor. Çerçilerin satış yaparken söyledikleri etkileyici sözler onların en önemli özelliklerindendir diye de ekleyelim.

KÖŞKERLİK:

Şimdilerde bir ayakkabımızın eskimesini bile beklemiyoruz. Modası geçtiğinde atıp yenisini alıyor ya da sipariş ediyoruz. Ama eskiden ayakkabılar eskidiğinde insanlar köşkerlerin yolunu tutardı. Köşkerler, ayakkabıların bakımını yapar sonra da boyayarak sahibine teslim ederdi. Gaziantepte yemenciliğe köşkercilik, yemencilere köşker, yemeni ustalarına da köşker ustası denir.

SEDEFKARLIK:

Ahşabın üzerine sedefleri çeşitli motifler halinde yapıştırma işini yapanlara sedefkar denir. Günümüzde unutulmaya yüz tutan ama bir o kadar da sadece bizim ülkemizde değil, sedefin değerli olduğu ülkelerde kullanılan bir yöntem. Öyle ki, geçtiğimiz haftalarda İngiltere’yi ziyaret eden Japon İmparatoru, Kral Charles’a el yapımı sedef işlemeli bir sandık hediye etti.

KÖRÜKÇÜLÜK:

Körük, ateşi canlandırmak için kullanılan açılıp kapandıkça içindeki havayı üfleyip ahşap ve deriden yapılan bir araçtır. Körükçülük de bu aleti yapan kişilere verilen addır.

ETİKETLER: