Modern hayatta koşturmaca neredeyse hiç bitmez. Duyularımızı adeta bombardımana tutan seslerin, sürekli gözümüze çarpan görüntülerin ve zihnimize hücum eden bilgilerin karmaşasında huzuru bulmak; çölde vaha bulmak ile eşdeğer gibidir.
Fakat modern dünyada huzurlu olma hâlini bulmak için bu kadar zorlanmanıza gerek yok. Farkındalık, ya da bir diğer deyişle mindfulness, sizi bu huzurlu olma hâli ile buluşturacak bir kavramdır. Çok basit ve pratik bir tanımla tam olarak ‘şu anın içinde olma’ pratiği olarak özetlenebilir.
Sizin için hazırladığımız bu rehber ile mindfulness kavramının yapısını, yararlarını ve gündelik hayata nasıl entegre edebileceğinizi keşfedebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ‘şimdiki zamanı’ yaşamak ve bu yazıyı sindirerek okumak.
İlk Adım: Farkındalığı Anlamak
Bazı kavramları ne kadar sık duyarsak duyalım, anlamlarına tam olarak hâkim olamayabiliriz. Farkındalık da o kavramlardan birisi. Düşüncelerimiz, duygularımız, bedensel olarak hislerimiz ve etrafımızdaki ortama dair her daim bilinçli olmaya farkındalık adı veriliyor.
Belirli bir an içinde düşünme veya hissetme şeklinizi ‘doğru’ ya da ‘yanlış’ olarak nitelendirmeden, düşünce ve duygularınızı yargısız olarak kabul etmek en temel farkındalık yöntemlerinden birisidir.
Mindfulness Kavramının Kökenleri
Mindfulness; Batı’da son yıllarda popüler bir kavram olarak karşımıza çıksa da kökenine baktığımızda Budizm’e kadar varan eski düşünce geleneklerine rastlıyoruz. Farkındalığa dair bazı pratikler yapmak için ise herhangi bir inanç veya düşünce sistemine bağlı olmaya gerek yok. Bu kavram, zihinsel ve duygusal açıdan huzur arayan herkes için evrensel nitelik taşıyan bir pratiktir.
Mindfulness Faydaları
Mindfulness, pek çok farklı açıdan fayda sunar. Bu faydalar arasında en belli başlı olanlar ise şu şekildedir:
Stresi azaltır: Çevremizi doğrudan deneyimleme pratikleri içeren mindfulness; bu deneyimin bir getirisi olarak bireysel açıdan bunalmadan ve nispeten fazla zorlanmadan stresi azaltmaya yardımcı olur.
Odaklanmayı geliştirir: Zihni ‘şu ana’ odaklamak üzerine geliştirilen bu pratiklerin, konsantrasyona katkı sunması da kaçınılmaz olacaktır.
Duygusal dengeye destek olur: Duyguları düzenleme yeteneğini geliştirerek, daha iyi bir ruh hâli ve duygusal açıdan daha fazla istikrar sunabilir.
Mindfulness Pratikleri Yapmak
Mindfulness; en bilinen meditasyon uygulamalarıyla ya da günlük yaşamda farkındalığa özen göstererek uygulanabilecek pratiklere sahiptir. Eğer mindfulness için nereden başlayacağınıza emin değilseniz, işte sizin için iki rehber:
Mindfulness Meditasyonu
- İlk olarak, sessiz bir alan bulun. Kesintisiz olarak oturabileceğiniz, huzurlu bir yer seçin.
- Başlangıçta kısa, 5 ilâ 10 dakikalık oturumlarla başlayın. Kendinize bir zaman sınırı koyun.
- Oturuşunuzun rahat bir pozisyonda olduğundan, vücudunuzun size olumlu tepkiler vereceğinden emin olun.
- Nefes alışverişinizi takip edin, nefesinizi hissedin.
Bütün bu süreçte zihninizin dağılması çok normaldir. Zihninizin dağıldığını fark etmeniz ise, bu meditasyonun önemli bir parçasıdır. Kendinizi yargılamadan ve kendinize sert olarak çıkışmadan nefesinize odaklanmaya devam edin.
Günlük Hayatta Mindfulness
- Yemeğinize farkındalık katın: Yediğiniz yiyeceklerin tadını, dokusunu ve sizde uyandırdığı hisleri dikkatle takip edin. Yavaş yiyin, her lokmanın tadını çıkarın.
- Yürüyüşünüze farkındalık katın: Yürümek, ilerlemenin ötesinde bir histir. Adımlarınızın ritmine ve ayaklarınızın altında akıp giden zemine odaklanın.
- Dinlemeye farkındalık katın: Başkalarıyla iletişim hâlindeyken, onları tamamen dinlediğinize emin olun. Onlar konuşurken aklınızda onlara vereceğiniz cevaplar veya sonrasında açacağınız konular olmasın.
Unutmayın ki farkındalık bir varış noktası değil, yolculuğun ta kendisidir. Size mükemmel bir sonuç değil, nitelikli bir ilerleme sunar. Önemli olan, bu ilerlemenin keyfini sürerek yaşamdan daha fazla tat almaktır.
Ya da bir diğer deyişle, anı yaşayabilmektir.