27 Mayıs 2024

Akın akın geliyorlar: Yendeki değer kaybı Türkiye’yi favori yaptı

Her geçen gün değer kaybeden Japon ekonomisi yüzünden Japonlar gözünü, yenin diğer ülkelere kıyasla daha değerli olduğu Türkiye'ye dikti. Bu yıl Japon turist sayısında artış başladı.

Japonya’da yenin değer kaybetmesi, Japonları Türkiye gibi ucuz destinasyona yönelmesine neden oldu. Japon yeninin Türk lirası karşısında sürekli değer kazanması, Japonlar için Türkiye’nin alternatif ve ucuz bir tatil rotası olmasını sağlıyor. Yurt dışı seyahatlerin düşük seyrettiği Japonya’da Türkiye’nin yoğun şekilde tercih edilmesi nedeniyle firmalar uçak seferlerini arttırdı.

JTB Turizm Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.’nin yaptığı araştırma kamuoyuyla paylaşıldı. Firmanın raporuna göre, bu yılın Ocak ayında Japonya’dan Türkiye’ye gelenlerin sayısı yaklaşık 6bin kişiydi. Şubat ayında bu rakam yaklaşık 8 bine ulaştı. Japon ekonomisinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Japon yeni önemli para birimleri karşısında düşüş yaşayıp değer kaybederken Türk lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Şu anda yen genel anlamda son 10 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Yendeki değer kaybı da Japonlar için Türkiye’yi alternatif destinasyon merkezi haline getirdi.

Japon Adalet Bakanlığı tarafından uygulanan ön verilere göre, genel olarak yaklaşık 1,22 milyon Japon Mart ayında yurt dışına gitti. bu rakam 2019’dan beri en düşük seviyede. Seyahat acenteleri ana neden olarak yenin değer kaybetmesini gösteriyor. Fiyatlardaki küresel artış, otel ve uçak bileti fiyatlarını da arttırdı ve Japonya’da deniz aşırı seyahatler daha pahalı hale geldi.

JTB Turizm Araştırma ve Danışmanlık sistemlerine göre, Amerika Birleşik Devletlerine giden Japon sayısı Ocak ayında yaklaşık 127 bin, İspanya’ya giden Japon sayısı 25 bin, Almanya’ya giden sayısı 15 bin, Avustralya’yı ziyaret e eden sayısı ise 20 bindi. Maliyetlerin Batı’ya göre daha ucuz olduğu Doğu Asya çevresinde, Ocak ayında yaklaşık 143 bin Japon, Güney Kore’yi ziyaret etti. Tayvan’a giden Japon yolcuların sayısı yaklaşık 95 bin oldu.

Ama Türkiye’de durum farklı. Artık Japonya havalimanlarında Türkiye’ye yapılacak uçuşlar için check-in kontuarında uzun kuyruk oluşuyor. Firma temsilci, rezervasyonların “son derece güçlü” olduğunu ve artış hızının, 2019 pandemisinden öncesine kıyasla iki kat daha fazla olduğunu söylüyor. Uluslararası seyahatler için mevcut uçak koltuklarının sayısı öncesi seviyelere dönmemiş olsa da, İstanbul ile Kansai Havalimanı arasındaki direkt uçuşlar bu baharda bir haftada dörtten, yediye çıktı. Narita ve Haneda havalimanlarından yapılan uçuşlarla birlikte Türkiye’ye erişim de iyileşti.

Türkiye’de, 2023 yılında ülkeye gelen yabancı turist sayısı 56,7 milyonla rekor bir seviyeye ulaşmıştı. 2024’te bu rakamın daha da artması bekleniyor.