Meta Platforms CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin Facebook rakiplerini geride bırakmak için Instagram ve WhatsApp’ı milyarlarca dolar harcayarak satın aldığı yönündeki ABD antitröst uygulayıcılarının iddialarına ilişkin Washington’da görülen yüksek riskli davada kürsüye çıktı.
Mahkemede Zuckerberg, uygulama için diğer içerikleri keşfetmenin yanı sıra arkadaşlar ve aileyle paylaşımın da öncelikli olduğunu vurguladı. Ayrıca Zuckerberg, 2018 yılında kullanıcıların arkadaşları tarafından paylaşılan Facebook içeriklerine, video paylaşımları ve diğer herkese açık içeriklerden öncelik verme kararının, kullanıcıların bu içerikleri akışlarında hayat güncellemeleri paylaşmak yerine mesajlar yoluyla paylaşma yönündeki değişimi kavrayamadığını söyledi.
Artık Facebook’taki içeriklerin yaklaşık yüzde 20’sinin, Instagram’daki içeriklerin ise yüzde 10’unun kullanıcıların ilgi alanlarına göre takip ettikleri hesaplar yerine arkadaşları tarafından oluşturulduğunu tahmin ediyor. FTC, Zuckerberg’in potansiyel bir Facebook rakibini etkisiz hale getirmek için fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram’ı satın almayı önerdiği ve şifreli mesajlaşma servisi WhatsApp’ın bir sosyal ağa dönüşebileceğinden endişe duyduğu e-postalara dikkat çekti.
Meta, 2012’de Instagram’ı ve 2014’te WhatsApp’ı satın almasının kullanıcılara fayda sağladığını ve Zuckerberg’in geçmişteki açıklamalarının ByteDance’in TikTok’u , Google’ın YouTube’u ve Apple’ın mesajlaşma uygulamasının yarattığı rekabet ortamında artık geçerli olmadığını savundu.
FTC kazanırsa, Meta’nın Instagram veya WhatsApp’ı satmaya zorlanması gibi önlemlerin rekabeti yeniden canlandıracağını ayrıca kanıtlaması gerekecektir. Özellikle Instagram’ı kaybetmek Meta’nın bilançosu açısından felaketle sonuçlanabilir.
Meta, uygulamaya özel gelir rakamlarını yayınlamasa da reklam araştırma şirketi Emarketer, Aralık ayında Instagram’ın bu yıl 37,13 milyar dolar gelir elde edeceğini, bunun da Meta’nın ABD reklam gelirinin yarısından biraz fazlasına denk geleceğini tahmin etmişti.
Emarketer’a göre Instagram, Facebook da dahil olmak üzere diğer tüm sosyal platformlardan daha fazla kullanıcı başına gelir elde ediyor.
WhatsApp bugüne kadar Meta’nın toplam gelirine yalnızca küçük bir katkıda bulundu, ancak günlük kullanıcı sayısı bakımından şirketin en büyük uygulaması ve chatbot’lar gibi araçlardan para kazanma çabalarını artırıyor. Zuckerberg, bu tür “iş mesajlaşma” hizmetlerinin şirketin bir sonraki büyüme dalgasını yönlendirmesinin muhtemel olduğunu söyledi.